Dictionar asigurari - F

Falimentul - Procedura judiciara de executare silita a bunurilor din averea asiguratului, in scopul acoperirii datoriilor comerciale ale acestuia.
Fondul cinegetic al Romaniei - Se compune din unitati de gospodarie cinegetica, denumite fonduri de vanatoare, constituite pe toate categoriile de teren, indiferent de proprietar si astfel delimitate, incat sa asigure o cat mai mare stabilitate vanatului in cuprinsul acestora.
Fondul de plasamente financiare - Fondul Asiguratului, format din partea de investitii alocata din prima de asigurare, si a carui valoare creste anual in functie de dobanda obtinuta de catre Societate.
Formular de aviz de garantie - Documentul doveditor al existentei unei garantii reale asupra unui bun, care poate fi dupa caz: - avizul de constituire a garantiei, denumit in continuare aviz de garantie initial, - avizul de cesiune a creantei, - avizul de reducere a garantiei la o parte din bunurile afectate acestuia prin avizul de garantie initial si avizul modificator, daca este cazul, - avizul de prelungire a avizului de garantie initial, - avizul de stingere a avizului de garantie initial, avizul de nulitate a contractului de garantie, avizul de inscriere a intentiei de constituire a unui aviz de garantie.
Forta majora - Situatie invocata de una dintre parti, dovedita cu documente emise de autoritatile publice competente, imprevizibila, insurmontabila si independenta de vointa partilor, exoneratoare de raspundere.
Fransiza - Partea de dauna care ramane in sarcina Asiguratului si care se deduce din cuantumul despagubirii pentru fiecare eveniment asigurat.
Fransiza temporala - Perioada de timp calculata in numar de zile sau saptamani si mentionata in Polita, pentru care nu se platesc nici un fel de sume asigurate sau compensatii.
Furt prin acte de talharie - Furtul savarsit de o persoana sau un grup de persoane care: foloseste violenta impotriva Asiguratului sau a unui prepus al Asiguratului fortandu-l sa abandoneze bunurile asigurate; prin amenintarea cu vatamarea corporala sau moartea, comisa in cladirea sau locul unde se afla bunurile asigurate, determina Asiguratul sau prepusul sau sa abandoneze bunurile asigurate; datorita actiunii sale prin amenintare si/sau accidentare anuleaza forta de rezistenta a asiguratului sau prepusului sau cu scopul de a-si insusi bunurile asigurate.
Furt prin efractie - Furtul in urma caruia raman urme ca faptuitorii l-au savarsit, intrand in incaperea incuiata prin spargerea peretilor, usilor, legaturilor sau dispozitivelor de inchidere (broaste, chei, lacate, zavoare, etc).
Furtuna - Miscare a aerului determinata de starea vremii, cu o viteza minima a vantului de 8. Daca la locul pagubei nu se mai poate constata aceasta viteza dupa producerea evenimentului, viteza va fi considerata ca reprezentativa in cazul in care Asiguartul va dovedi ca miscarea aerului a produs pagube similare la bunuri si constructii la fel de rezistente aflate in imprejurimi sau daca paguba a putut fi produsa numai prin furtuna, avandu-se in vedere constructia ireprosabila a cladirii asigurate sau a cladirii in care se gasesc bunuri asigurate.
BursaAsigurarilor