Dictionar asigurari - G

Garant - Persoana fizica sau juridica care garanteaza cu veniturile sau cu bunurile sale o obligatie a unui debitor fata de creditorul sau. Garantul este obligat sa plateasca in locul debitorului in cazul in care acesta nu isi onoreaza obligatiile.
Garantie - Bun imobiliar sau mobiliar care este ipotecat sau gajat in favoarea unui creditor ca asigurare a indeplinirii obligatiilor de plata de catre debitor; poate fi si un angajament de plata al unei persoane ca va plati datoriile unei alteia incapabile sa le onoreze.
Garantie bancara de buna executie - Depozit valoric pus la dispozitie autoritatii contractante de catre ofertantul caruia i s-a atribuit contractul de achizitie publica.
Garantie reala - Depunerea la dispozitia creditorului a unei sume de bani sau a unui bun, din care in cazul neonorarii in termen a obligatiilor fata de creditor, acesta din urma poate sa-si recupereze sumele datorate de catre debitor. In categoria garantiilor reale se includ: ipoteca, gajul cu deposedare, depozitul colateral, gajul fara deposedare.
Gestionarea fondului de vanatoare - Se atribuie de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura organizatiilor vanatoresti legal constituite din Romania, afiliate Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania, Regiei Nationale a Padurilor, unitatilor de cercetare stiintifica cu profil cinegetic din Romania, denumite in continuare gestionari ai fondurilor de vanatoare.
Girant - Persoana care transmite o cambie prin gir unei alte persoane numita giratar. Girantul unei cambii raspunde solidar cu ceilalti giranti si cu tragatorul pentru acceptarea si plata cambiei la scadenta, daca nu s-a stipulat altfel. Girantul are posibilitatea sa se sustraga de la acceptare sau de la plata fata de primul giratar prin inscrierea in textul girului a unor formule precum: "fara garantie", "fara raspundere". Totodata, girantul poate fi acea persoana care garanteaza cu bunurile sau veniturile sale pe beneficiarul unui credit bancar, asigurand ca in cazul in care imprumutatul nu-si achita obligatiile fata de banca, aceasta din urma isi va recupera creanta de la girant.
Grad de indatorare - Bancile calculeaza gradul de indatorare pe baza venitului net eligibil, adica prin scaderea cheltuielilor de consum din veniturile efective ale familiei. Acesta este stabilit la maximum 35% pentru creditele imobiliare/ipotecare (considerand doar angajamentele pentru creditele imobiliare/ipotecare), iar luand in considerare toate tipurile de angajamente (Norma 20/2005) nu poate depasi 40% din totalul veniturilor lunare ale familiei. Bancile au inceput sa se adapteze noilor reglementari BNR si au ridicat gradul de indatorare pana la 70%.
Grafic de rambursare a creditului - Parte a contractului de credit care cuprinde esalonarea in timp a rambursarii creditului de catre beneficiar.
Greva - Incetarea organizata a activitatii unei parti importante a angajatilor unei societati in scopul de a impune revendicari de ordin economic sau politic.
Grindina - Precipitatie atmosferica formata din particule mici de gheata.
BursaAsigurarilor