Ce ii preocupa pe asiguratori?


Data: 08.06.2011

Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi reglementari introdus simultan la nivel local si international, potrivit unui nou sondaj care masoara riscul in sectorul asigurarilor, potrivit cele mai recente editii a sondajului CSFI Insurance Banana Skins, realizat in asociere cu PwC.

Noile reglementari guvernamentale cum ar fi cele legate de cerintele de solvabilitate si de comportamentul in piata, ar putea sa impovareze industria, conducand la costuri mai mari si probleme de conformare. Acestea ar putea sa distraga managementul de la sarcina de a asigura profitabilitatea afacerilor, intr-o perioada in care sectorul se afla sub presiune.

Sondajul a vizat 500 de specialisti din domeniul asigurarilor, precum si analisti ai acestui sector, din 40 de tari, pentru a identifica perceptia acestora asupra celor mai semnificative riscuri pentru industrie in urmatorii 2-3 ani. Riscul legat de cadrul de reglementare a fost indicat drept cel mai acut in majoritatea pietelor, incluzand America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu si Asia.

Directiva Uniunii Europene Solvency II, care trebuie implementata pana la sfarsitul acestui an, a fost principala ingrijorare exprimata de respondenti. Sondajul a identificat preocupari si in legatura cu implementarea noilor standarde internationale de raportare financiara, investigatia efectuata in Marea Britanie in legatura cu practicile de vanzari, precum si alte reglementari legislative si fiscale care vin sa ingreuneze un cadru de reglementare complex.

Alte preocupari majore se leaga de disponibilitatea capitalului pentru a asigura conformarea cu cerintele cadrului de reglementare, precum si incertitudinile legate de evolutia economiei globale si a pietelor financiare. Acestea se adauga presiunilor pe care le resimte industria ca urmare a mentinerii unor rate scazute ale dobanzilor si a intensificarii concurentei.

Un potential risc care s-a accentuat foarte mult fata de editiile anterioare este cel referitor la incidenta catastrofelor naturale, fiind o reactie la recentele cutremure din Noua Zeelanda si Japonia. De asemenea, se remarca ascensiunea riscului politic perceput, o consecinta a recentelor evenimente din lumea araba, precum si a preocuparilor in crestere referitoare la solvabilitatea anumitor state din zona Euro. Un nou risc care a aparut printre cele 26 de riscuri identificate anul acesta este cel referitor la deficitul de specialisti in domeniu, preocupare care apare in toate regiunile.

Pe de alta parte, o serie de riscuri sunt acum percepute ca fiind mai putin presante fata de editiile precedente. Printre acestea se numara folosirea unor instrumentelor financiare complexe care au creat dificultati companiilor de asigurari in timpul crizei financiare. De asemenea, s-a imbunatatit perceptia asupra capacitatii industriei de a gestiona riscurile.

In ciuda unei incidente ridicate a inundatiilor, a atentatelor si a deversarilor de petrol din ultimii doi ani, preocuparile legate de schimbarile climatice, terorism si poluare raman moderate. Acestea sunt percepute ca riscuri gestionabile, mai putin amenintatoare pentru sectorul asigurarilor ca schimbarile de reglementare.

"Potrivit raportului QIS 5 desfasurat in Romania, impactul implementarii Solvency II nu va fi unul major asupra cerintelor de capital ale societatilor de asigurare locale. Cu toate acestea, implementarea acestei directive va necesita modificarea modelelor de afaceri actuale, din punct de vedere al guvernantei corporatiste, al sistemelor de management al riscului, al raportarii si al calitatii datelor. Companiile de asigurari locale care fac parte din mari grupuri internationale au demarat deja procesul de implementare al Solvency II si se afla in diverse stadii de progres. O provocare semnificativa o va reprezenta insa implementarea acestei directive pentru companiile de asigurari care nu beneficiaza de sprijinul unui grup international", a declarat Dan Iancu, Partener, Liderul Grupului de Servicii pentru Sectorul Financiar, PwC Romania.

O analiza a sectorului asigurarilor defalcata pe asigurarile de viata/generale arata ca managerii din segmentul asigurarilor de viata sunt preocupati de impactul ratelor scazute ale dobanzii asupra rentabilitatii investitiilor, precum si de sarcina gestionarii unor retele complexe si competitive de distributie. Pe segmentul asigurarilor generale, principalele preocupari se leaga de excesul de capacitate si de competitia de pret, precum si de impactul cererilor de despagubiri din ce in ce mai mari ca urmare a catastrofelor naturale. In sectorul de reasigurare, ingrijorarile tin de asigurarea capacitatii intr-o piata foarte competitiva.

Sursa: Efin.ro

Articole Ghiduri Asigurari »

Studiu: Femeile sunt un segment insuficient explorat in asigurari

Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...

Cum cumperi rapid o polita de asigurare a locuintei?

Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...

Cum sa-ti asiguri locuinta cu 50 de bani pe zi

Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...

Cat de veche trebuie sa fie masina ca sa nu o mai poti asigura

Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...

Atentie la politele de asigurare! Ce trebuie sa stii inainte sa semnezi

Multi romani s-au plans ca banii pe care i-au investit prin contributii lunare, intr-o polita de...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor