Fondurile de pensii private au avut o evolutie constanta in T1


Data: 23.07.2012

In data de 20 iulie, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), a publicat pe site-ul propriu buletinul informativ aferent semestrului I al anului 2012.

Buletinul CSSPP contine principalele date statistice aferente primului semestru din 2012 precum evolutia volumului activelor, a numarului de participanti, analize privind evolutia structurii participantilor si a structurii investitiilor fondurilor de pensii private, precum si lista actelor emise de catre institutie in luna iunie a.c., aplicabile atat pentru Pilonul II, cat si pentru Pilonul III.

Din punct de vedere al principalilor indicatori statistici, primul semestru al anului 2012 a fost caracterizat de evolutia constanta si solida a numarului de participanti si a valorii activelor. In fiecare luna a primului semestru din 2012 au avut loc noi aderari in sistem. Fondurile de pensii facultative, la care inscrierea este una voluntara, au reusit sa atraga inca 16.327 de participanti pe parcursul primelor 6 luni, in conditiile unor semnale negative privind pensiile private, pe plan international.

Sistemul pensiilor private din Romania a fost consolidat pe parcursul semestrului I 2012 printr-un proces continuu de completare si perfectionare a cadrului legislativ secundar dupa cele mai moderne metode internationale din domeniu. Prin noile reglementari si proiecte legislative, CSSPP a urmarit permiterea functionarii in conditii optime a fondurilor de pensii, asigurarea protectiei participantilor si evitarea efectelor negative ale crizei economice mondiale.

La capitolul legislatie, dintre imbunatatirile aduse sistemului de pensii private in 2012, amintim intrarea in vigoare, la inceputul lunii iulie, a noilor proceduri privind incadrarea in grade de risc a fondurilor de pensii private. Astfel, la 6 luni de la publicarea normei aferente, fiecarui fond de pensii private i se asociaza un grad de risc exprimat procentual si calculat zilnic, dupa noua formula prevazuta in norma. Inainte de aplicarea noilor prevederi legale acest grad era determinat in functie de nivelul de detinere a instrumentelor cu risc scazut ca procent din totalul activelor fondului.

Acum, in functie de gradul de risc total, un fond de pensii private poate fi incadrat intr-una din urmatoarele categorii:

- fond de pensii private conservator: grad de risc sub 10%, inclusiv;
- fond de pensii private echilibrat: grad de risc intre 10%, exclusiv si 25%, inclusiv;
- fond de pensii private dinamic: grad de risc intre 25%, exclusiv si 50%, inclusiv.

Cu privire la capitolul informare publica, in 2012 a continuat desfasurarea campaniei de educatie financiara invata sa alegi!

Pensia privata, o decizie "tanara", un proiect CSSPP privind imbunatatirea gradului de cunoastere si constientizare al populatiei in ceea ce priveste rolul participarii la sistemul de pensii private prin informarea participantilor.

Pana in prezent, aproximativ 1.500 de studenti din 9 institutii de invatamant superior au participat deja la evenimentele din seria campaniei de informare publica demarata in luna octombrie 2010.

Tot in semestrul I a fost organizata cea mai importanta conferinta a CSSPP, destinata mediului de afaceri. Parteneri in organizare au fost Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) si HR Club (Asociatia Profesionistilor in Resurse Umane), seminarul aduand in jurul mesei de dezbatere specialisti in resurse umane, manageri de top ai unor mari companii din mediul de afaceri local, consultanTi, reprezentanTi ai industriei de pensii private, ai autoritATii de supraveghere Si ai mass-media.

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor