Vezi ce fel de evolutie a avut sistemul de pensii in 2011


Data: 27.06.2012

Conform prevederilor in vigoare, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2011.

Anul 2011 s-a situat sub semnul conservatorismului, tendinta remarcata la nivelul fondurilor de pensii fiind aceea de mentinere pe cat posibil a unui nivel al rezultatelor apropiat de cel obtinut in anii trecuti, in conditiile in care previziunile analistilor legate de o revenire economica globala nu s-au indeplinit.

Astfel, evolutia sistemului de pensii private a fost una constanta si solida, iar ponderea activelor fondurilor de pensii in PIB a atins cota de 1,19% la sfarsitul anului trecut, respectiv valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private a ajuns la aproape 7 miliarde lei, dintre care peste 6,42 miliarde lei in Pilonul II si 436 milioane lei in Pilonul III. Avansul inregistrat luna de luna in cazul activelor fondurilor de pensii administrate privat a fost determinat si de virarea in ritm constant a contributiilor, precum si de cresterea cotei de contributie la 3% din venitul brut realizat. Astfel, in Pilonul II, contributiile brute totale in 2011 au insumat 1,98 miliarde lei.

Pentru intreaga piata a pensiilor private la sfarsitul anului 2011, numarul participantilor a depasit 5,7 milioane persoane, in crestere cu peste 6% fata de 2010. Chiar daca revenirea economica se lasa asteptata, iar climatul nu a fost unul favorabil pe piata muncii, fondurile de pensiile facultative au castigat aproximativ 40.000 noi clienti, depasind 260.000 de participanti in total.

Pe parcursul anului trecut, politica de investitii a fondurilor de pensii private a fost caracterizata in general de prudenta, iar portofoliile acestora au fost compuse cu preponderenta din titluri de stat. Alocarea activelor intre titlurile de stat si restul activelor a ramas similara la finalul anului 2011 (66,33% titluri stat – 33,67% restul activelor) cu cea inregistrata la finalul lui 2010 (66,32% titluri stat – 33,68% restul activelor). Totusi, ponderea titlurilor de stat a variat in cursul anului, in lunile imediat urmatoare crizei declansate de scaderea ratingului SUA aceasta inregistrand cresteri pana la un maxim de 68,58%, in detrimentul celorlalte active (31,42%).

Trebuie mentionat faptul ca luna august a marcat pentru sistemul de pensii private prima investitie in metale pretioase, cu o pondere destul de marginala totusi, de 0,07% din totalul activelor administrate de fondurile de pensii private.

Din punct de vedere legislativ, anul 2011 s-a caracterizat prin consolidarea arhitecturii aplicabile sectorului de pensii private prin:
- modificari si completari importante aduse reglementarilor din urmatoarele domenii:
      aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat si la fondurile de pensii facultative;
      activitatea agentilor de marketing din sistemul pensiilor facultative;
      obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor private.
- revizuirea normelor privind investirea activelor fondurilor de pensii private si a celor privind calculul activului net si a valorii unitatii de fond
- actualizarea normelor privind autorizarea de constituire a societatii de pensii si autorizarea de administrare a fondurilor de pensii facultative si a fondurilor de pensii administrate privat.

Totodata, au fost definitivate cateva proiecte majore pentru piata pensiilor private si cu efecte de lunga durata pentru aceasta. Unul dintre cele mai insemnate evenimente a fost aprobarea Legii Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private. Fondul este parte componenta a complexului de garantii ale sistemului de pensii private, prevazute in legile de baza ale Pilonului II si respectiv Pilonului III, iar odata cu infiintarea si inceperea functionarii lui putem spune ca avem un mecanism complet de siguranta a sistemului.

In 2012, CSSPP va continua sa se concentreze pe consolidarea sistemului de pensii private. In privinta structurii legislative a sistemul de pensii private, urmatorul pas foarte important este aprobarea Legii privind modul de plata a pensiilor, intr-o varianta optima si clara care sa raspunda nevoilor participantilor, astfel incat sa putem vorbi de o functionalitate completa a intregului mecanism de pensii private. Totodata, in completarea acestei arhitecturi va veni o componenta care va permite extinderea acestei piete, respectiv componenta pensiilor ocupationale.

Piata pensiilor private va continua sa creasca si in 2012, estimarea CSSPP fiind ca valoarea activelor va depasi 9,6 miliarde de lei, respectiv circa 2,2 miliarde de euro, la finalul anului. In ceea ce priveste numarul de participanti la sistemul de pensii private, prin cei doi piloni, acesta va depasi pragul de 6 milioane de persoane in 2012.

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor