Transportatorii din Romania anunta proteste de amploare fata de marirea RCA


Data: 17.11.2015

Mobilizare generala impotriva maririi RCA

Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala a tuturor fortelor „pentru organizarea unui protest de mare amploare la nivel national impotriva cresterii exagerate a tarifelor RCA“. „In maximum doua saptamani va fi organizata o manifestatie la care sunt asteptati sa participe transportatori de marfuri si de pasageri din toate zonele tarii“, se arata intr-un comunicat al Federatiei Operatorilor Romani de Transport, care precizeaza ca soferii vor lua pozitie si fata de mentinerea supraacizei la carburantii auto, incercand, totodata, sa traga si un semnal de alarma cu privire la lipsa infrastructurii locale.

Anumiti brokeri spun ca este vorba de o reglare a pretului pe piata si ca tarifele RCA au crescut pentru ca ‘a fost loc’ si pentru ca ‘s-a putut’, speculand momentul prabusirii Astra. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul tarifelor pe segmentul transportatorilor, unde o polita a ajuns in prezent sa fie de doua-trei ori mai scumpa. Specialistii anticipeaza o crestere de 15% a politelor RCA in 2016, estimand ca majorarea preturilor in acest caz nu va fi una brusca, ci va fi facuta în cel putin trei etape, caz in care asistam la o simpla „spalare” a pietei, pusa pe seama disparitiei politelor RCA cu o valoare care nu acoperea riscurile reale. Falimentul Astra Asigurari, un prim cutremur pe piata de asigurari romaneasca, ar putea avea o legatura cu ridicarea acestor tarife, in masura in care, alaturi de alti doi asiguratori, Carpatica si Euroins, s-a propulsat in pozitia de lider pe segmentul RCA prin tarife mici, subevaluate. Falimentul Astra ar putea fi o prima dovada ca acest sistem este deficitar, dublata de faptul ca, mai nou, a fost deschisă procedura de redresare financiara si la Euroins, iar Carpatica Asig se afla deja, din septembrie 2014, in aceasta procedura, valabila pana la finalul 2015. „ASTRA a avut o politica de preturi foarte mici pentru transportatori. Din aceasta cauza, 99% dintre transportatori aveau polite RCA la ASTRA. Acum ei sunt obligati sa cumpere polita noua, la pretul pe care il au ceilalti jucatori din piata, care este mai mare decat cel practicat de ASTRA”, a declarat Bogdan Andriescu, presedinte al asociatiei intermediarilor si consultantilor in asigurari, UNSICAR, citat de Adevarul Financiar.

In contrapartida, alti brokeri spun ca relatia dintre disparitia Astra si aceste cresteri de preturi este evidenta, nu numai pentru ca ASTRA a fost compania care a dat tonul asigurarilor subevaluate, axandu-si activitatea pe asemenea produse, ci si pentru ca cei ramasi pe piata sunt pusi acum in situatia de a suporta costurile celor care au dat faliment. Chiar si asa, spun alti brokeri, nu poti creste tarifele atat de mult intr-un interval atat de scurt. ‘Intr-adevar daunele sunt mari, dar daunalitate mare era si inainte. Consecinta va fi ca firmele nu isi vor mai inmatricula camioanele in Romania. Se vor muta in Bulgaria, cel putin firmele cu flote mari“, a explicat Viorel Vasile, managing partner al brokerului Safety.

Analizele si dezbaterile pe aceasta tema au luat in considerare statisticile ultimelor luni. Prima medie pentru politele de raspundere civila auto a crescut cu peste 15% dupa disparitia din piata a companiei Astra Asigurari, unul dintre principalii asiguratori RCA, fapt care ar insemna, practic, o majorare a subscrierilor pe acest segment cu circa 260 milioane de lei pana la finalul anului. Companiile de asigurari au vandut polite auto obligatorii in valoare de 1,7 miliarde de lei în prima jumatate a acestui an, iar in conditiile majorarii tarifului mediu, ar putea inchide anul cu afaceri de peste 3 miliarde de lei din RCA. In acest moment, piata asigurarilor din Romania este estimata la 1,6 miliarde de euro, din care politele RCA ocupa peste 30%. In 2015, vanzarile RCA au crescut cu 11%, in conditiile in care cu un an inainte piata asigurarilor a inregistrat un prim declin, care a afectat si segmentul politelor obligatorii de raspundere civila.

Cateva reglementari si cateva pericole

Societatile de asigurari au mizat atat pe pretul scazut, cat si pe obligatitivitatea politei, practicand tarife sub limita de suportabilitate. Si acest lucru a inceput sa se vada de cativa ani, culminand in 2015. Dupa socul testelor de stress derulate in vara de ASF, a urmat cutremurul provocat de anuntul falimentului Astra Asigurari, companie care a detinut, multi ani, suprematia pe piata asigurarilor generale. Dincolo de acest faliment, anul viitor va fi greu pentru asiguratorii locali mai ales pentru ca urmeaza implementarea noilor standarde europene privind majorarea capitalului firmelor de asigurari, dar si de reducere a fraudelor. In plus, din luna aprilie a acestui an orice companie nou infiintata in domeniul intermedierii asigurarilor trebuie sa aiba un capital minim de 150.000 de lei, potrivit cerintelor Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF), o initiativa prin care se doreste reglementarea pietei brokerajului in asigurari. In conditiile in care anumiti brokeri de asigurare nu pot asigura pana la sfarsitul anului aceasta suma, unii pot disparea, iar piata va ramane la discretia brokerilor mari. Numarul brokerilor din Romania va scadea drastic, sustin analistii, luand in considerare faptul ca, potrivit datelor centralizate de ASF, pana la jumatatea anului au raportat majorarea capitalului la limita ceruta de noua norma doar cu putin mai mult de 10% dintre brokeri. Aceleasi date arata ca la sfarsitul anului trecut peste 180 de brokeri aveau capitalul social in jurul valorii de 100.000 de lei.

Articole RCA »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

Un nou proiect de lege ar putea aduce preturi personalizate pentru polita RCA

Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...

Anul marilor sperante pentru asiguratorii din Romania

Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...

In primul trimestru al 2015, primele brute subscrise pentru asigurarea RCA au depasit 800 milioane lei

Cu o crestere de peste 18% fata de trimestrul 1 al 2014, asigurarile RCA reprezinta 40% din totalul...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor