Dictionar asigurari - A

Acceptare - Proces de acceptare a unui anumit tip de card de catre un comerciant sau de catre un terminal automat.
Accident - Un eveniment imprevizibil, independent de vointa Asiguratului, care cauzeaza vatamari corporale, datorita actiunii bruste asupra organismului a unor factori externi fizici (mecanici, termici, electrici, etc.) sau chimici, cu exceptia infectiilor (virale, bacteriene, fungice etc.). Un eveniment brusc, extern organismului Asiguratului, neprevazut si neintentionat care a provocat instantaneu Asiguratului o leziune identificabila de catre un medic la locul si momentul producerii.
Acoperire -

Protectia obtinuta prin incheierea unei asigurari

Actionar semnificativ -

Persoana fizica sau juridica care, nemijlocit si singura ori prin intermediul sau in legatura cu alte persoane fizice sau juridice, actionand in mod concertat, exercita drepturi aferente unor actiuni care, cumulate, fie ar reprezenta cel putin 5 % din capitalul social al societatii de asigurari, fie i-ar conferi cel putin 5 % din totalul drepturilor de vot in adunarea generala, sau care dau posibilitatea sa exercite o influenta semnificativa asupra conducerii societatii de asigurare in care au pozitia semnificativa

Activitati cu risc major - acele activitati care, prin caracteristicile lor, antreneaza un risc major pentru aparitia unei cereri de despagubire; aceste activitati pot fi, in intelesul prezentelor conditii de asigurare: sporturi care implica zborul (altul decat cel in calitate de pasager), sporturi acvatice (cu motor), alpinism, scufundari acvatice.
Activul net personal - reprezinta suma acumulata in contul unui participant, egala cu numarul de unitati de fond detinute de acesta, inmultite cu valoarea la zi a unei unitati de fond
Activul net total al unui fond de pensii - reprezinta valoarea care se obtine prin deducerea valorii obligatiilor fondului din valoarea activelor acestuia la o anumita data
Agent de asigurare - Persoana fizica sau juridical abilitata, in baza autorizarii asiguratorului, sa negocieze sau sa incheie, in numele si in contul Asiguratorului, contracte de asigurare cu tertii.
Agentie de turism - Unitatea specializata care ofera si vinde pachete de servicii turistice sau componente ale acestora.
Alunecare de teren - Miscare lina a terenului, fara a intampina rezistenta, in urma unor miscari tectonice sau a eroziunii naturale.
Amortizare -

Reducerea valorii activelor prin utilizarea si uzura lor

An agricol - Perioada de la insamantat / plantat pana la recoltare.
An de asigurare - Perioada dintre doua aniversari consecutive ale contractului de asigurare.
Aniversarea politei - Fiecare aniversare a datei incheierii contractului de asigurare
Antecontract - Conventia prin care una din parti sau ambele parti se obliga sa incheie in viitor un anumit contract al carui continut esential este determinat in prezent. Este deci un acord de vointa prealabil perfectarii altui contract, acord ce are ca obiect asumarea obligatiei de a face, adica de a perfecta ulterior contractul promis, in conditiile convenite prin respectivul acord prealabil.
Anuitate - Suma de bani platita anual, o anumita perioada de timp de catre debitor, pentru rambursarea unei sume de bani. Anuitatile pot fi anticipate (la inceputul perioadei: luna, trimestru, semestru, an) sau posticipate (plata are loc la sfarsitul perioadei: luna, trimestru, semestru, an).
Apa de conducta - Apa scursa din instalatiile de apa in urma unor avarii accidentale la acestea sau operatia de daramare ori evacuare in urma scurgerii apei. Prin instalatii de apa se inteleg urmatoarele: conducte de alimentare cu apa, dotari legate de reteaua de conducte (obiecte sanitare, armaturi etc.), instalatii de incalzire cu apa calda sau abur, instalatii de climatizare si instalatii de stingere a incendiilor.
Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare - Baza de date la nivel national care asigura inscrierea si accesul la informatiile inscrise cu privire la avizele de garantie.
Asigurare - Contractul de asigurare, reglementat de Polita, de Cererea-chestionar si Conditiile de asigurare, de Specificatie si de orice alt act aditional atasat contractului de asigurare.
Asigurare de viata - Un contract de asigurare prin care beneficiarul asigurari primeste o suma specificata (suma asigurata) in urma decesului asiguratului.
Asigurare tip "toate riscurile" - O acoperire ce nu se limiteaza doar la evenimente asigurate indicate expres (asa cum este cazul la polita clasica), fiind despagubite orice tip de daune - distrugeri si avarieri produse din orice cauza, cu exceptia celor indicate in mod expres ca fiind excluse.
Asigurat - Persoana a carei viata constituie obiectul asigurarii.
Asigurator - Compania de asigurari - AVIVA Asigurari de Viata S.A.
ATM - Automatic Teller Machine - bancomat sau terminal automat, care ofera posibilitatea clientilor de a retrage numerar de pe un card si de a efectua anumite tranzactii bancare prin intermediul cardului. Este important de stiut ca multe banci percep comision pentru tranzactii atunci cand se foloseste ATM-ul unei alte banci.
Autentificare - Proces menit sa securizeze tranzactiile, prin care, destinatarul unui mesaj referitor la o plata poate verifica daca mesajul este real, daca a fost primit in forma in care a fost trimis si daca provine din sursa mentionata.
Autorizare - Proces prin care solicitarea de efectuare a unei tranzactii este aprobata sau respinsa. Decizia de a aproba sau a refuza o tranzactie este luata de catre banca emitenta sau de catre o terta parte actionand in numele emitentului.
Avalansa de zapada - Masa de zapada care se desprinde de pe coasta unui munte si aluneca spre vale.
BursaAsigurarilor