Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?


Data: 14.11.2014

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia economisesc pentru pensie. Chiar si asa, insa, oamenii nu au o imagine clara asupra sistemului de pensii administrate privat si a beneficiilor pe care le ofera acesta. Astfel, 86% dintre romani au declarat ca nu economisesc constant pentru pensie prin intermediul altor instrumente financiare, fie pentru ca nu reusesc (62%), fie pentru ca nici nu si-au propus (23%).

In aceste conditii, P2 reprezinta pentru cei mai multi romani singura modalitate de economisire cu obiectivul suplimentarii veniturilor la momentul retragerii din activitate, potrivit studiului „Cat de des se gandesc romanii la pensie” realizat de ING Pensii in iunie 2014, cu obiectivul de a identifica nivelul de informare, intelegere si incredere pe care actualii participanti din Pilonul 2 il au fata de sistem.

Unul din trei respondenti (29%) nu stie ca are o pensie administrata privat, desi detine un astfel de produs, iar tendinta este si mai accentuata in randul tinerilor cu varsta de pana la 25 de ani (38%), arata studiul ING. Intrebati cat de bine considera ca inteleg sistemul de pensii administrate privat, doar doi din trei respondenti au apreciat ca sunt suficient de informati(70%). Este interesant de observat faptul ca, in randul celor 30% dintre respondenti care apreciazaca nu sunt suficient de informati cu privire la P2, principalele motive care conduc la aceasta situatie tin de faptul ca desi au primit informatii, nu le-au inteles (24%), dar mai ales de propria lipsa de interes (57%). Spre exemplu, aproape 20% dintre respondentii care au declarat ca au primit scrisoarea anuala de informare de la administratorul lor in 2014, nu au citit-o.

In acelasi timp, unul din trei participanti la studiul ING Pensii nu stie faptul ca fondurile acumulate din contributia la sistem le apartin, sunt colectate in conturi individuale si nu sunt redistribuite actualilor pensionari, 44% nu cunosc exact nivelul procentual al/ procentul contributiei lunare, 44% nu stiu ca intreaga suma acumulata si randamentul realizat de administrator se vor intoarce la ei in viitor sub forma unei pensii suplimentare, iar 38% nu stiu ce sume au acumulat pana in prezent in conturile individuale. In acelasi timp, 46% dintre respondenti nu sunt informati cu privire la faptul ca suma economisita in contul individual va fi mostenita de familie in situatia in care nu vor mai fi in viata la varsta pensionarii, iar peste un sfert nu stiu ca au optiunea de a se transfera la un alt fond de pensii administrate privat.

Interesul scazut al participantilor cu privire la propria pensie privata se poate explica prin prisma unei alte concluzii relevate de studiul ING: in randul publicului roman, exista inca o tendinta evidenta de a “externaliza” responsabilitatea atiunilor necesare pentru a obtine la momentul pensiei un venit adecvat propriilor nevoi. Astfel, unul din doi respondenti in studiul ING Pensii apreciaza ca “altcineva” este principalul responsabil pentru a le asigura veniturile de care vor avea nevoie dupa momentul pensionarii: 37% considera ca principal responsabil Statul, 11% angajatorul iar 3% familia.

In practica, aceasta atitudine identificata se traduce inclusiv prin lipsa de implicare a persoanelor care au dreptul legal de a detine o pensie administrata privat in alegerea informata si deliberata a fondului la care participa. Spre exemplu, la ING Pensii, un sfert dintre cei peste 1,8 milioane de participanti care detin un astfel de produs au fost repartizati aleatoriu de-a lungul timpului. Tendinta este semnificativ mai evidenta in randul tinerilor, 22% dintre participantii repartizati aleatoriu catre fondul administrat de ING Pensii avand varsta cuprinsa intre 20 si 25 ani.

Studiul a fost desfasurat in mediul online, pe un  esantion de 1.000 de persoane, reprezentativ la nivel urban pentru populatia cu varste intre 18 si 45 de ani, care indeplineste criteriile de eligibilitate legale pentru a detine o pensie administrata privat.

Articole Pensii »

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Vesti proaste pentru decretei

Resursele actuale ale sistemului de pensii de stat vor asigura celor nascuti in perioada 1966-1971,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor