Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF


Data: 21.07.2015

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de Autoritatea pentru Supraveghere Financiara pentru 13 mari asiguratori din Romania, evaluare care a parut sa releve o situatie dezastruoasa pe piata de profil, aratand cat de nepregatita este industria locala de asigurari pentru a se alinia standardelor europene de capital si solvabilitate. Raportul de stres a indicat un deficit de capital de 1,6  miliarde de lei (360 mil euro) şi faptul ca niciun asigurator local nu ar putea plati daunele in cazul unui cutremur catastrofal. Primul a reactionat grupul bulgar Euroins, care a anuntat ca va contesta datele facute publice, motivand ca acestea nu mai sunt actuale, urmat de reprezentantii Uninii Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania, reprezentand peste 95% din piata locala de asigurari, care au contestat realismul scenariilor propuse de ASF, concluzionand ca testul este incorect si deplasat. Este randul diviziei de asigurari din grupul Allianz-Tiriac sa faca precizari: “In cazul acestui scenariu, toti clientii ar fi despagubiti, iar societatea ar ramane cu solvabilitate de 100 la suta. Avem suficienta capacitate pentru a acoperi daune in valoare de peste sapte sute de milioane de euro, in caz de cutremur major”, a declarat si Remi Vrignaud, seful Allianz-Tiriac Asigurari, intr-un comunicat official al companiei.

"Allianz-Tiriac are suficienta capacitate pentru a acoperi daune in valoare de peste sapte sute de milioane de euro, in caz de cutremur major, cifra care ia in calcul un scenariu de cutremur cu severitate chiar mai mare decat cea proiectata in cadrul exercitiului derulat de ASF. Toti clientii nostri, fara exceptie - fie ei proprietari de locuinte sau companii - ar fi despagubiti pana la ultimul leu care li s-ar cuveni, conform conditiilor de asigurare", a declarat marti Remi Vrignaud, seful Allianz-Tiriac Asigurari, in replica la scenariul negru prezentat de ASF potrivit caruia nici un mare asigurator nu ar face fata daunelor pe care le-ar avea de platit in caz de cutremur major. Mai mult, sustine Remi Vrignaud, "dupa achitarea / provizionarea obligatiilor de despagubire, Allianz-Tiriac ar ramane cu o solvabilitate de peste 100%, conform noilor cerinte de solvabilitate impuse de regimul Solvency II", a declarat Remi Vrignaud.  

Compania detine capitaluri proprii mult peste cerintele actuale de solvabilitate fiind, in plus, pregatita pentru tranzitia la noul regim de solvabilitate (Solvency II), ce va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2016. Allianz-Tiriac este in masura sa-si respecte in totalitate obligatiile contractuale chiar si in cazul suprapunerii unor scenarii exagerate, greu de imaginat din perspectiva posibilitatii de a se intampla concomitent.  

Referitor la implicatiile pe care producerea unui cutremur major le-ar avea asupra obligatiilor de despagubire, Allianz-Tiriac foloseste, intern, un model care ia in calcul o severitate superioara (dubla) fata de cea propusa in scenariul de stres utilizat in cadrul exercitiului coordonat de ASF. 

Chiar si in cazul in care, pe langa producerea unui astfel de cutremur major, s-ar consemna o situatie critica (greu de imaginat) in care toate companiile de reasigurari partenere ale Allianz-Tiriac ar intra in incapacitate (partiala) de plata, capacitatea de despagubire a companiei ar ramane exact aceeasi, iar capitalurile proprii s-ar mentine pe teritoriul pozitiv”, se arata in comunicatul citat.

Remi Vrignaud: 'Este important sa intelegem scopul acestui exercitiu coordonat de ASF: acela de a identifica vulnerabilitati majore, eventual prezente la nivel extins in interiorul pietei, la nivelul jucatorilor, care ar putea genera manifestarea unor riscuri sistemice. Or, blocarea mecanismelor de reasigurare, prin intrarea, in acelasi timp, a tuturor reasiguratorilor in incapacitate de plata - in paranteza fie spus, concomitent cu producerea unui cutremur major in Romania - reprezinta cu adevarat un scenariu improbabil, extrem, as spune chiar imposibil. Sa nu uitam ca vorbim despre reasiguratori diferiti, care au capacitati semnificative de retinere a riscurilor catastrofice de pe diverse piete (nu numai din Romania), ceea ce inseamna implicit o larga dispersie in subscrierea portofoliilor. In consecinta, daca vorbim despre riscuri catastrofice, pentru asiguratorii din Romania (si nu numai), reasigurarea reprezinta singura optiune viabila pentru asumarea obligatiilor specifice acoperirii acestora.'

De-a lungul anilor, Allianz-Tiriac a derulat, in permanenta, programe de reasigurare complexe corelate cu nivelul obligatiilor derivate din subscrierea riscurilor de tipul celor catastrofice. In acest moment, exista patru (4) reasiguratori parteneri ai Allianz-Tiriac in cadrul programului de protectie la riscuri catastrofice, fiecare avand cel putin rating A (conform Standard&Poor's).

'In concluzie, Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat, conform contractelor incheiate. Noi nu ne jucam cu cuvintele, mai ales cand este vorba despre promisiunile pe care le facem clientilor nostri atunci cand incheiem un contract de asigurare. Toata lumea trebuie sa fie constienta ca asigurarile reprezinta o parghie unica si extrem de importanta prin care oamenii din Romania - o tara cu expunere ridicata la riscul de cutremur - isi pot pune la adapost averea', a conchis directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari".

Articole Asigurare Locuinte »

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Reduceri la polita de asigurare facultativa a locuintei

Omniasig Vienna Insurance Group ofera in perioada iulie–septembrie 2013 reduceri de pana la 25%...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor