Tot mai multi brokeri vand polite RCA false


Data: 07.03.2007

Inmultirea cazurilor de inselaciune pe piata asigurarilor alerteaza CSA. In ultima vreme, tot mai multe companii de asigurari au fost escrocate de asa-zisi brokeri, care vand polite RCA false, dupa care dispar cu banii. In caz de accident, soferii se trezesc fara asigurare, fiind nevoiti sa-si achite din buzunar reparatiile la masini. 


O noua modalitate de a face bani iliciti pe spatele detinatorilor de autoturisme, dar si a firmelor de asigurari, a luat amploare in ultima perioada. Este vorba de intermediarii companiilor de asigurare, asa-zisi brokeri, care vand polite RCA false in numele asiguratorilor. Brokerii dispar cu banii, iar clientii raman si neasigurati, si cu banii dati. Prejudiciul se realizeaza simplu, iar rezolvarea situatiei necesita timp si nervi.

`Sistemul` functioneaza simplu si eficient pentru asa-zisii brokeri. Concret, intermediarii emit polite RCA, dar `uita` sa mai depuna banii si borderourile la societatea de asigurari. Automat, asiguratii nu se mai regasesc in baza de date CEDAM, astfel incat, in caz de accident, masina apare ca fiind neasigurata. Surpriza apare in momentul in care clientului ii este adus la cunostinta faptul ca seria respectivei polite, desi cu stampila companiei pe ea, nu apare in baza de date CEDAM.

Practic, nu este suficient ca o polita sa aiba datele companiei pentru a fi valabila. Intermediarii au avut grija sa scape basma curata si apeleaza la un truc foarte simplu: declara pierdute respectivele borderouri. Astfel, clientul cumpara o polita care nu este valabila, iar compania de asigurari este obligata, conform legii, sa-l despagubeasca. Numai ca aceasta operatiune poate dura si luni bune, timp in care pagubitii trebuie sa plateasca daunele, care, teoretic, ar fi trebuit sa fie platite de asigurator.

UNSAR: Exista o mare problema cu intermediarii
Presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), Cristian Constantinescu, a atras atentia, recent, asupra problemelor cu care se confrunta societatile de asigurare. `Noi, societatile de asigurari, ne trezim ca avem un client care reclama o dauna si nici nu stim ca figureaza in portofoliul de clienti ai societatii, pentru ca polita n-a ajuns niciodata la noi`, a spus Constantinescu.

CSA: Brokerilor li se pregateste ceva
Inmultirea cazurilor de inselaciune comise de unii brokeri de asigurare i-a determinat pe reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sa sara in ajutorul companiilor de asigurari. Directorul departamentului reglementari din cadrul CSA, Paul Mitroi, a declarat pentru ziarul `Gardianul` ca potrivit unui proiect de ordin pentru punerea in aplicare a normelor privind registrul agentilor de asigurare vor exista norme mult mai dure si pentru brokeri. `CSA va reglementa activitatea brokerilor. Astfel, toate persoanele fizice sau juridice care au calitatea de agenti de asigurare si de subagenti trebuie sa fie inregistrate si vor primi un cod unic`, a declarat Mitroi.

Tot in aceasta norma s-au definit si spatiile in care brokerii isi pot desfasura activitatea. `Prin spatii corespunzatoare se inteleg sediile principale sau secundare ale asiguratorului, in spatiile principale sau secundare ale clientilor persoane juridice sau la domiciliul sau resedinta persoanei fizice care urmeaza sa fie asigurata`, a explicat Paul Mitroi. Acesta a adaugat ca cel mai important aspect pe care cei care doresc sa incheie o polita RCA trebuie sa-l aiba in vedere este verificarea identitatii brokerului. `Respectivii brokeri trebuie sa prezinte clientilor legitimatia. Pe respectiva legitimatie va exista un cod unic, care trebuie sa se regaseasca si pe polita si pe chitanta care o va inmana clientului`, a explicat Mitroi.
Un articol de: Luminita Gheorghe

Sursa: Gardianul

Articole RCA »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

Un nou proiect de lege ar putea aduce preturi personalizate pentru polita RCA

Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...

Transportatorii din Romania anunta proteste de amploare fata de marirea RCA

Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...

Anul marilor sperante pentru asiguratorii din Romania

Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor