Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008


Data: 03.06.2016

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al revigorarii economice in Romania si in Europa, primul trend crescator de la criza financiara declansata in 2008, dupa colapsul Lehman Brothers, se arata in Raportul Anual privind Evolutia Pietelor Financiare Nebancare in Romania, realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Asiguratorii au cumulat in anul 2015 prime brute subscrise in valoare de 8.750.879.938 lei, in crestere cu 8,23% fata de valoarea din anul 2014. Densitatea asigurarilor, ce reprezinta raportul dintre valoarea primelor brute subscrise si dimensiunea populatiei, a crescut în 2015 (comparativ cu 2014), cu peste 8% (+34,36 lei/locuitor), situandu-se la o valoare de 440,41 lei/ locuitor, se arata in raportul citat. Este primul an in care s-au inregistrat indici pozitivi si in ceea ce priveste gradul de penetrare al asigurarilor, calculat in raport cu Produsul Intern Brut. Acesta a crescut cu 1,23 la suta in 2015, schimband trendul descendent inregistrat in ultimii cinci ani. A scazut, insa, valoarea agregata a capitalului social al societatilor de asigurare, trend cauzat in principal de iesirea din sistem a unuia dintre cei mai importanti jucatori, ASTRA, care avea un capital social de aproximativ 193 milioane lei la sfarsitul anului 2014.

 

  • Spre deosebire de piata europeana de asigurari, care este dominata de segmentul asigurarilor de viata (circa 61%, conform datelor Insurance Europe1 pentru anul 2014), in Romania, acesta reprezenta doar aproximativ 20,73% din primele brute subscrise, piata fiind dominata de asigurarile generale, respectiv cele auto.
  • Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad ridicat de concentrare. In anul 2015, 79,25% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 35 de societati care desfasurau, la 31 decembrie 2015, activitate de asigurare/reasigurare, situatie similara cu anii anteriori.

 

 

PE DRUMUL SPRE BUNASTARE. Economia globala duduie, spune Misu Negritoiu, presedintele ASF, si, in contextul unui trend international optimist, România si-a reluat cresterea economica de cativa ani, stabilizata la un ritm de 3-4%, reflectat inclusiv in prognozele pe urmatorii 2-3 ani. « De data aceasta este o crestere mai sustenabila, desi nu lipsita de vulnerabilitati, de la deficitul bugetului de stat, pana la deficitul in crestere al contului curent si, implicit, cresterea importurilor si dependenta de finantare externa », spune Misu Negritoiu, presedintele ASF. Desi mai lenta fata de Statele Unite, cresterea economiei europene a fost moderata in perioada 2013‐2015, sub influenta unui cumul de factori (masurile de relaxare cantitativa ale BCE, conditiile de creditare favorabile, deprecierea euro), cu efecte pozitive asupra investitiilor si exporturilor. Consumul privat a fost principalul motor al cresterii economice, fiind sustinut de avansul venitului disponibil real, in condițiile unei inflatii reduse. Evolutiile din Grecia, tensiunile din Ucraina si din Orientul Mijlociu, fluctuatiile pe pietele financiare din Asia si divergentele politicilor monetare din SUA si zona euro, au generat volatilitate pe pietele financiare, dar nu au avut un impact sesizabil asupra economiei reale, releva sursa citata. Cei mai importanti indici de crestere au fost inregistrati in statele cu economii mature, care confirma astfel, spune Misu Negritoiu, « ca nu intoarcerea de la capitalism (s-au inmultit vocile nostalgice dupa linistea si lipsa de griji din comunism!), ci consolidarea economiei prin functionarea si dezvoltarea pietelor este drumul spre bunastare ». Dau semne de oboseala tarile BRICS, care, desi nu au fost afectate de criza financiara, fiind considerate marile invingatoare ale ultimei recesiuni, nu confirma entuziasmul celor care le prevedeau rolul de noua locomotiva a economiei mondiale. Brazilia a cazut cel mai tare si cel mai repede. Un deficit bugetar de peste 10% e greu de administrat chiar si de experimentatul ministru de finante nou instalat. Dar si Rusia – masiv influentata de caderea pretului la petrol si (probabil) de bugetele alocate pentru modernizarea armatei – este in teritoriu negativ. India si Africa de Sud dezamagesc de asemenea, iar China si-a redus ritmul cresterii economice.

« MAI AVEM REMINISCENTE ALE TRANZITIEI ». In contextul general al cresterilor economice raportate atat la nivel international si regional, cat si in Romania, piata locala asigurarilor a inversat trendul de scadere din perioada 2013 – 2014 si a incheiat anul 2015 cu un volum al primelor brute subscrise de 8,75 miliarde de lei (incluzand contributia ASTRA pe semestrul I 2015), in crestere cu 8,2% fata de nivelul din anul anterior – se arata in acest raport, realizat pe baza datelor preliminare raportate de societatile de asigurare pentru decembrie 2015. Dintre cele 35 de societati de asigurare care activau la finele anului 2015, 20 au practicat numai activitate de asigurari generale („AG”), 8 au practicat numai activitate de asigurari de viata („AV”) si 7 au practicat activitate compozita. Perspectivele, asa cum reiese din aceasta statistica, sunt exceptionale: sistemul romanesc al asigurarilor se apropie de varful istoric de 8,94 miliarde de lei atins în 2008, chiar inainte ca economia intre in recesiune, iar aceasta in conditiile iesirii din sistem a unuia dintre cei mai importanti jucatori, ASTRA. Evolutia pozitiva din 2015 a fost influentata  de contributiile la crestere ale ambelor segmente principale. Astfel, piata asigurarilor generale s-a apropiat din nou de pragul de 7 miliarde de lei, pe care il atinsese si depasise temporar in anii 2008 – 2009, acumuland o crestere de circa 7,6% fata de nivelul din 2014. O crestere si mai consistenta, de 10,8%, a inregistrat piata asigurarilor de viata, care a revenit la peste 1,8 miliarde de lei dupa caderea suferita in 2013 – 2014, ca urmare a rascumpararilor de polite. Insa sectorul asigurarilor ramane, totusi, dependent de segmentul asigurarilor auto, primele brute subscrise pentru clasa III (Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare) si clasa X (Asigurări de raspundere civila pentru autovehicule) reprezentand 71,74% din totalul primelor brute subscrise aferente categoriei de asigurari generale in anul 2015, in crestere comparativ cu situatia din 2014. Subscrierile aferente celor doua clase de asigurari generale au crescut in 2015, in special cele pentru clasa X, care au inregistrat un avans de 17,45% fata de 2014.

«Mai avem si reminiscente ale tranzitiei si privatizarii in masa din anii ’90. Pe piata asigurarilor, riscul de neplata legat de daune era in totalitate acoperit printr-o schema de garantare cu plafon nelimitat, inlaturand astfel orice diferentiere calitativa in piata, singurul factor de diferentiere fiind doat primele ieftine. Industria asigurarilor devenise o masinarie de generat bani, fara sa dea prea mare atentie, sau chiar deloc, la administrarea riscurilor si cheltuielile viitoare», spune Misu Negritoiu. «Pana de curand, mai ales la asiguratorii locali, rezerva de daune pe care toti asiguratorii trebuie sa o constituie pe baza evaluarii riscului din portofoliu, avea dimensiuni aleatorii. Proasta gestiune a riscurilor generatoare de pagube si a resurselor financiare nu era sanctionata, intrucat niciodata nu ar fi fost resurse în fondul de garantare care sa acopere nelimitat obligatiile asumate prin politele de asigurare. In economiile mature, acesta se numeste hazard moral, cand nimeni nu-si asuma niciun risc (de neplata), pentru ca exista oricand cineva care sa le preia (in cazul asiguratorilor – fondul de garantare). Am eliminat hazardul moral, transferand asupra societatilor responsabilitatea pentru gestiunea financiara», a mai spus presedintele ASF.

CUM ARATA PIATA ASIGURARILOR DIN ROMANIA. Anul trecut s-a inregistrat, potrivit raportului ASF, o crestere semnificativa  a primelor brute pentru asigurarile de viata (10,80%), veste imbucuratoare, pentru ca din aceasta rezulta o mai buna constientizare in randul populatiei a nevoii de protectie. De asemenea, acest trend reduce din polarizarea excesiva a pietei, in favoarea asigurarilor generale. In vreme ce componenta de protectie fata de riscuri este comuna asigurarilor generale si asigurarilor de viata, in cazul celor din urma, prezinta importanta deosebita si rolul asiguratorilor de investitori financiari care contribuie la finantarea si dezvoltarea economiei in ansamblu. Cresterea rapida a segmentului asigurarilor de viata este cu atat mai pozitiva cu cat ea echivaleaza cu o sporire a stocului de resurse financiare disponibile pentru finantarea economiei, se arata in raportul citat.

  • Valoarea agregata a capitalului social al societatilor de asigurare a insumat 3,52 miliarde lei, conform raportarilor transmise de societatile de asigurare pentru exercitiul financiar 2015. Comparativ cu valoarea de la sfarsitul anului 2014 de 3,61 miliarde lei, capitalul social al societatilor de asigurare a inregistrat o scadere nominala de 6,12% cauzata in principal de iesirea din sistem a unuia dintre cei mai importanti jucatori – ASTRA care avea un capital social de aproximativ 193 milioane lei la sfarsitul anului 2014.
  • Distributia primelor brute subscrise pe categorii de asigurati era, la finalul anului trecut, urmatoarea: 40,29%  ‐  prime brute subscrise de persoane fizice; 59,71%  ‐  prime brute subscrise de persoane juridice;
  • La finalul anului trecut, releva raportul ASF, cota de participare a investitorilor straini la capitalul social subscris si varsat al societatilor de asigurare era de 89,53%, iar cea aferenta capitalului romanesc era de 10,47% din total. Investitorii din Austria Č™i Franta detineau peste jumatate din capitalul social al societatilor de asigurare din Romania;
  • Bucuresti si Ilfov sunt cele mai importante zone pentru distributia produselor de asigurare, potrivit raportului ASF. « In ceea ce priveste distributia geografica a subscrierilor după locul unde are loc vanzarea, cele mai multe asigurari generale si asigurari de viata sunt realizate in Bucuresti si Ilfov (53,02% la nivel de piata), dupa care urmeaza, la o distanta, semnificativa regiunile Nord-Vest (8,87% la nivel de piata) si Centru (7,68% la nivel de piata). In cazul asigurarilor de viata, discrepanta intre regiunea Bucuresti si Ilfov si celelalte regiuni ale tarii este mult mai pronuntata. Aceasta  polarizare accentuată a pieței la nivel geografic creează dificultati societatilor de asigurare atat in ceea ce priveste sustenabilitatea operatiunilor din teritoriu, cat si din punctul de vedere al diversificarii riscurilor in cazul unor clase de asigurare (ex. CASCO, asigurarile impotriva riscului de catastrofa etc.). 

Articole Sfatul Specialistului »

Asigurarea obligatorie de raspundere civila, un pas necesar pentru evitarea tragediilor in cluburi

Asigurarea de raspundere civila ar trebui sa fie obligatorie pentru patronii de cluburi, asa cum se...

Romanii cheltuie putin pe asigurari si prefera politele generale

Cetatenii romani cheltuie pe asigurari de 20 de ori mai putin decat orice alt cetatean european,...

IMM-urile - o oportunitate pentru asiguratorii din Romania, politele auto - un produs nesustenabil

"Suntem pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste piata asigurarilor, insa avem teluri...

TOP-ul dobanzilor la creditele de nevoi personale

Dobanda anuala efectiva (DAE) este unul din principalele criterii in alegerea unui credit, iar...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

BursaAsigurarilor