Alpha Bank, filiala locala a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare elene, a obtinut in primul semestru un profit brut de 33,2 milioane de euro, in crestere cu 165% comparativ cu rezultatul din aceeasi perioada a anului trecut. In iunie anul trecut, banca anuntase o scadere a profitului brut cu 34%, pe fondul cheltuielilor mari cu extinderea retelei. Portofoliul de credite al bancii a crescut cu 81% fata de iunie anul trecut, ajungand la 3,5 miliarde de euro, potrivit datelor publicate la Atena de banca-mama. In iunie anul trecut, grecii anuntau o crestere cu peste 120% a portofoliului, insa plecand de la o baza mai mica. In trimestrul al doilea banca a acordat imprumuturi de 516 milioane de euro.
Potrivit propriilor calcule, Alpha Bank a ajuns la o cota de piata de 7% pe creditare, in crestere cu 1,5 puncte fata de iunie anul trecut. Datele anuntate de grup includ si creditele externalizate din portofoliul local.
`In primul semestru, Alpha Bank a inregistrat fata de aceeasi perioada a anului trecut o crestere cu 165% a profitului brut, in condi-tiile continuarii planului de extindere a retelei teritoriale. In aceasta perioada ritmul de crestere a portofoliului de credite, cat si a depozitelor atrase, a fost mai rapid decat cel inregistrat in sistemul bancar`, a spus Evangelos Kalamakis, prim-vicepresedinte executiv al Alpha Bank.
Alpha Bank a obtinut in primul semestru venituri operationale de 84,5 milioane de euro, in crestere cu aproape 86% fata de aceeasi perioada din anul precedent. In acest timp, cheltuielile operationale au urcat cu 52%, pana la 46,6 milioane de euro.
Pe plan local, Alpha este unul dintre cei mai mari zece jucatori din sistem dupa activele detinute. La sfarsitul anului trecut, banca se afla pe locul sapte, potrivit datelor BNR. Imaginea clasamentului la jumatatea anului este insa confuza, in conditiile in care jucatorii utilizeaza metodologii diferite de agregare a datelor.
Un alt grup elen, EFG Eurobank, a anuntat ca filiala sa locala (Bancpost) a ajuns la credite de 3,8 miliarde de euro, activele sale ridicandu-se la 5,3 miliarde de euro la jumatatea anului. Si aceste date includ insa credite externalizate. In schimb, austriecii de la Volksbank au calculat o valoare a activelor de 4,5 miliarde de euro la jumatatea anului si credite de 2,89 de miliarde de euro, toate fiind incluse in bilantul local.
In varful topului raman BCR si BRD-SocGen, care pastreaza un avans vizibil fata de urmatoarele banci. De la pozitia a treia, unde se gaseste Raiffeisen, cu active inregistrate local de 4,57 miliarde de euro, diferentele care separa jucatorii sunt mult mai mici, iar ierarhia poate fi schimbata chiar si de o miscare mai mare a cursului de schimb, in functie de structura pe valute a portofoliului.
Un articol de: Liviu Chiru
Integral in Ziarul Financiar
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...