ANALISTI: DOBANZILE LA CREDITELE IN LEI SE VOR APROPIA DE 40%


Data: 22.10.2008

Dobanzile de 36% pe an pentru creditele de consum in lei si de 20% pe an pentru cele in euro, acestea sunt costurile pe care vor trebui sa le suporte romanii care au contractat credite bancare, cel putin asa sustin brokerii de credite.

In conditiile in care bancile gasesc din ce in ce mai greu finantare pe termen lung, dobanzile pentru creditele imobiliare si ipotecare ar putea urca pana la 24% pe an pentru contractile semnate in lei, respectiv 14% pe an in cazul imprumuturilor in euro.

Desi dobanzile la creditele pe termen lung sunt mai mici cu 6-12% comparativ cu cele pentru nevoi personale, efortul financiar pe care clientul trebuie sa-l faca este mult mai mare, deoarece costul cu dobanda se aplica la un sold de cateva ori mai mare.

"Pentru imprumuturile contractate de la bancile comerciale, dobanzile s-au majorat, in medie, cu 1-2 puncte procentuale", a declarat Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance, citata de NewsIn.

Creditele de nevoi personale in euro, obtinute de la bancile comerciale, variaza, in prezent, intre 12,8% - 20% pe an, in timp ce pentru creditele negarantate in lei, clientii trebuie sa plateasca o dobanda cuprinsa intre 17%-36% pe an, sustine aceasta.

Pentru creditele ipotecare in euro, bancile practica dobanzi intre 8,9% - 14% pe an, iar pentru cele in moneda nationala, dobanzile variaza de la 10,7% la 24% pe an, mai spune Bidian, conform datelor KIWI Finance.

Printre bancile care practica dobanzi mai mari se regasesc Volksbank, care a majorat dobanzile la creditele vechi in franci elvetieni la cele noi in euro sau Unicredit Tiriac Bank, unde majorarile dobanzilor pentru persoane fizice se aplica doar pentru creditele noi, neafectand creditele in sold. Tot din cauza costurilor de refinantare in crestere au modificat dobanzile si cei de la Banca Romaneasca.


IFN nu au majorat inca dobanzile la creditele in derulare

La randul lor, institutiile financiare nebancare (IFN) au majorat dobanzile doar la creditele noi. "Au fost intr-adevar mariri de dobanda si inainte de aceasta perioada mai agitata, insa IFN-urile cu care noi lucram au anuntat mariri in principal pentru creditele noi", a adaugat directorul brokerului de credite KIWI Finance.

In alta ordine de idei, ritmul de crestere al dobanzilor aferente depozitelor este inferior celui pentru imprumuturi. In acest context, analistii nu exclud posibilitatea ca dobanzile pentru economiile pastrate in depozite sa redevina real negative, asa cum au fost pana la inceputul acestui an.

"Este normal ca o banca sa nu majoreze dobanzile la depozite cu aceeasi rapiditate ca la credite, trebuie sa aiba grija si de profit, si de costuri", a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar, citat de agentia de stiri.

In plus, acesta a subliniat faptul ca atragerea de lichiditati din piata interna, principala miza pentru majorarea dobanzilor la multe banci, este limitata de capacitatea redusa de economisire a romanilor.

Sursa: Ziare.com

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor