Cu toate ca la nivel mondial efectele crizei financiare sunt tot mai impresionante, analistii de la Deloitte sunt optimisti.
"Economia globala este in continuare expusa unui risc substantial, dar rapiditatea si amploarea diverselor eforturi guvernamentale de interventie prevestesc o redresare in viitorul apropiat".
Aceasta este una dintre concluziile raportului trimestrial Perspective Economice Globale, realizat de Deloitte Touche Tohmatsu. Realizat de cinci economisti globali din cadrul Deloitte, studiul arata ca, desi declinul accelerat va continua in economiile dezvoltate, infuziile masive de bani guvernamentali ar trebui sa revitalizeze activitatea de creditare si sa pregateasca terenul pentru redresare.
"Tarile emergente vor resimti, de asemenea, efectele negative ale acestui regres", arata studiul citat. Raportul ia in discutie precedentele istorice ale crizelor financiare din Norvegia, Finlanda, Suedia si Japonia din anii ’90, precum si cazul crizei de economisire si creditare din Statele Unite.
Raportul sugereaza ca recapitalizarea bancara poate fi benefica pentru economie si ca presiunea financiara asupra contribuabililor nu este neaparat una excesiva. Cu toate acestea, analistii subliniza ca declinul economic provocat de o criza financiara tinde sa fie mult mai profund si mai indelungat decat un declin declansat din alte motive.
"Spre deosebire de unele crize financiare anterioare, criza actuala a determinat reactia rapida si de amploare a guvernelor de pe ambele tarmuri ale Atlanticului", a aratat Dr. Ira Kalish, Director of Global Economics, Deloitte Research.
"Astfel, putem spune ca avem motive sa fim optimisti, dar in anumite limite de prudenta, in ceea ce priveste perspectivele pe termen mediu ale economiei globale".
Raportul ofera o prognoza pe termen lung, anticipand impactul asupra diverselor sectoare de afaceri. "Rezultatul va fi reorientarea economiei americane de la o economie bazata pe importuri stimulate de consum la una bazata pe export. Economiile din Asia, pe de alta parte, se vor dezvolta mai ales ca economii de consum, ceea ce va genera oportunitati, dar si provocari pentru sectoarele de business", arata sursa citata.
Potrivit acesteia, dupa ce va incepe procesul de redresare economica, inflatia va deveni o provocare semnificativa in multe tari, intr-un moment in care state precum India sau China se afla deja in situatii dificile.
Cu cat se va prelungi aceasta problema, cu atat mai dificil va fi pentru tarile respective sa elimine presiunile inflationiste viitoare, apreciaza economistii de la Deloitte.
Vlad Voiculescu, Ziare.com
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...