Neobisnuite sa lucreze in pierdere, bancile - care, pe fondul crizei economice si inaspririi conditiilor de creditare, nu mai realizeaza profiturile fabuloase de pana acum - solicita guvernantilor crearea unui fond de sprijin a sistemului.
Sumele necesare ar trebui sa provina de la bugetul de stat si sa fie utilizate in conditiile in care sistemul bancar s-ar confrunta cu o criza majora. Aceasta in conditiile in care bugetul pe 2009 nu a fost inca intocmit si, mai mult, intampina dificultati din cauza datoriilor mostenite de la Cabinetul Tariceanu, ce ar putea atinge patru miliarde de euro, potrivit unor surse guvernamentale. Majoritatea analistilor economici sustin ca acest fond nu ar trebui constituit de la buget, ci ar trebui gasite alte parghii - fie din profiturile bancilor, fie din reducerea rezervelor minime obligatorii.
"Acest fond de urgenta ar trebui sa si-l faca bancile singure din profiturile nejustificat de mari pe care le-au realizat in Romania in anii trecuti. In plus, noi nu avem banci, bancile prezente pe piata fiind toate cu capital strain. Sa nu se mai dea exemplul altor state europene, pentru ca nu se potriveste cu ceea ce se intampla la noi.
Clelalte state europene si-au ajutat propriile banci. Este o obraznicie!", ne-a spus analistul economic Ilie Serbanescu. Pe de alta parte, analistul financiar Bogdan Baltazar este de parere ca, in loc de constituirea unui fond de urgenta de la bugetul de stat, acesta ar trebui alcatuit din banii rezultati din reducerea, de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), a rezervelor minime obligatorii (RMO).
"Daca se constituie acest fond ca o rezerva, este justificata solicitarea ARB, fiind o operatiune de prudenta care va creste increderea strainilor in sistemul bancar din Romania. Totusi, in momentul de fata, nici o banca de la noi nu are nevoie de ajutor de stat. Pe de alta parte, BNR ar trebui sa mai elibereze din rezervele minime obligatorii cerute bancilor cel putin 5%, atat la lei, cat si la valuta, pentru ca, in loc sa isi alimenteze propriile linii, bancile isi tin banii blocati la banca centrala. Astfel, reducerea RMO ar putea ajuta si la deblocarea creditarii. Tot din RMO ar trebui constituit si fondul de urgenta, nu din banii contribuabililor", considera Bogdan Baltazar.
Integral in Gardianul
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...