Criza internationala si contextul intern, unde dobanzile practicate pe piata interbancara au sarit in aer ca urmare a masurilor BNR de a contracara atacurile impotriva leului, sunt pretextul ideal pentru bancile comerciale de a majora dobanzile la credite.
Astfel, in mai putin de o luna, dobanzile aferente imprumuturilor de consum in lei au revenit peste pragul de 20%, dupa ce institutiile bancare s-au straduit in ultimii ai sa taie cat mai mult din dobanzi, in lupta lor pentru atragerea de noi clienti.
Cea mai mare majorare procentuala a dobanzilor pentru creditele noi a fost aplicata de UniCredit Tiriac Bank.
Noile dobanzi sunt cu patru puncte procentuale mai mari, acestea ajungand pana la 18,95% pe an la euro si 22,95% pe an la lei pentru creditele de nevoi personale fara garantii pe zece ani.
Raiffeisen Bank, al treilea jucator mare din piata, a urcat dobanzile la creditele de retail noi cu pana la doua puncte procentuale, in functie de produs. Astfel, la creditele de nevoi personale in lei dobanda este intre 17,5% si 20% pe an, in timp ce costurile cu dobanda pentru imprumuturile in euro variaza intre 12,5% si 13,5% pe an, scrie Ziarul Financiar.
Constiente de pierderile de imagine pe care le pot suferi ca urmare a adoptarii unor astfel de masuri, o serie de banci comerciale s-au plasat in tabara BNR - care, prin vocea guvernatorului Mugur Isarescu, a criticat transferul catre clienti a costurilor suplimentare pe care institutiile financiare le au in aceasta perioada - si au anuntat ca isi ingheata dobanzile.
Printre creditorii care sustin ca vor mentine dobanzile la nivelurile actuale se afla Piraeus Bank, institutie care a anuntat oficial blocarea ROBOR la nivelul din 10 octombrie, si BRD, care utilizeaza o dobanda de 15%.
La randul sau, BCR a anuntat ca ar putea face acelasi lucru, dar nu inainte sa aplice o majorare cu cateva procente, atat la creditele aflate in derulare, cat si la cele noi. Astfel, in urma cu cateva zile, cea mai mare banca din sistem a majorat cu 1,2 puncte procentuale dobanda de referinta pentru creditele contractate in lei, in functie de care sunt calculate costurile cu dobanda pentru imprumuturile acordate clientilor.
`Daca dobanzile vor continua sa creasca la niveluri foarte ridicate, am putea lua o decizie referitoare la dobanzile la creditele in lei, pe care le vom lega la dobanda de referinta ROBOR de dinainte de aceasta perioada. Ar fi o decizie care ar proteja clientii.
O astfel de decizie ar putea fi luata in prima parte a lunii noiembrie`, a declarat Sorin Mititelu, directorul Departamentului pentru dezvoltare afaceri si retail din cadrul BCR, citat de Cotidianul.
Declaratia oficialului au fost facute in contextul in care Banca Centrala a anuntat, saptamana trecuta, ca va suspenda publicarea cotatiilor ROBID/ROBOR, ratele medii ale dobanzii pe piata interbancara, daca acestea vor depasi 17,8% (dobanda la facilitatea de credit, aflata in prezent la 14,25% plus 25%).
BNR a luat aceasta decizie pentru a proteja clientii cu credite in lei, indexate la ROBOR, de majorarile nejustificate de dobanda, dupa ce dobanzile pe piata interbancara au sarit de 100%.
Sursa: Ziare.com
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...