Cei care doresc sa aplice pentru obtinerea unui credit, garantand cu proprietati imobiliare, vor avea gradul de indatorare calculat fara a lua in calcul si testul de stres, arata regulamentului BNR publicat, joi, in Monitorul Oficial.
"Nivelurile maxime admise pentru gradul total de indatorare, inclusiv fundamentarea acestora, diferentiat pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (de exemplu, credit de consum, credit ipotecar), pe tipul creditului (defalcat in functie de moneda de exprimare sau, dupa caz, de indexare, de tipul dobanzii, respectiv fixa sau variabila, de termenul de acordare a creditului si de comportamentul clientului in legatura cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garantiei).
In cazul creditelor care nu sunt garantate cu ipoteci asupra proprietatilor imobiliare locative sau a terenurilor intravilane, nivelurile maxime admisibile pentru gradul total de indatorare sunt stabilite inclusiv prin luarea in considerare a riscului valutar, riscului de rata a dobanzii, precum si a posibilitatii de majorare a costului creditului provenind din comisioane si alte cheltuieli privind administrarea creditului prevazute in contract", prevede noul regulament ce a fost aprobat de Consiliul de Administatie al Bancii Nationale Romane (BNR).
Inafara de renuntarea la testul de stres, noile norme ale BNR prevad si obligatia bancilor de a reglementa la nivel intern conditiile in care va fi garantat fiecare tip de credit.
Si limita maxima pe care banca este dispusa sa o ofere clientului va fi stabilita in functie de valoarea imobilului oferit drept garantie, tot la nivel de institutie.
In toamna anului trecut Banca Nationala a inasprit conditiile prevazute in Regulamentului BNR nr. 3/2007, privind limitarea riscului pentru creditele destinate persoanelor fizice.
"Cand am propus aceasta solutie am avut in vedere ca se vor putea crea noi locuri de munca, inclusiv pentru firmele mici si mijlocii implicate in productia de materiale de constructii. Sustinerea constructiilor este importanta, mai ales in contextul actual, de incetinire a cresterii economice", a declarat Radu Gratian Ghetea, Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Inainte de aplicare, marti, decizia de a modifica normele de creditare a fost luata in 15 ianuarie 2009 si are ca scop modificarea Regulamentului nr. 11/2008, publicat la finalul lui august in Monitorul Oficial si aplicat de banci din octombrie 2008.
Noile norme de relaxare a creditelor ipotecare vor putea fi aplicate de fiecare banca in parte dupa ce acestea vor primi aprobarea individuala din partea BNR.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...