BANCILE ROMANESTI AU ACORDAT FINANTARI DE 500 MIL. EURO PENTRU OFERTA TRANSGAZ


Data: 17.12.2007

Bancile romanesti au acordat investitorilor credite si scrisori de garantie in valoare de circa 500 mil. euro pentru a subscrie in cadrul ofertei Transgaz, potrivit unor surse din piata financiara. Conform estimarilor, mai mult de doua treimi din subscrierile de 1,8 mld. euro realizate in oferta Transgaz reprezinta de fapt scrisori de garantie din partea bancilor custode in numele clientilor, in conditiile in care si fondurile straine au subscris pe baza de scrisori de garantie din partea custozilor internationali.

Cele mai mari imprumuturi le-a acordat Raiffeisen Bank, banca prin care s-au derulat subscrierile, care a eliberat scrisori de garantie si linii de credit in valoare de peste 300 mil. euro potrivit acelorasi surse. Reprezentantii bancii nu au comentat aceasta cifra.

`N-am nicio cifra privind nivelul finantarilor acordate pentru subscrierile de la Transgaz. E foarte complicat de estimat o suma, avand in vedere ca cei care si-au facut credite sau linii de credit n-au precizat ce vor face cu banii`, a declarat Dana Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital&Investment (RCI), societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank, care a fost si principalul intermediar al ofertei Transgaz.

Alte banci care au acordat finantari sau scrisori de garantie clientilor pentru a subscrie la Transgaz sunt Banca Transilvania, Bancpost, UniCredit Tiriac si BRD.

Prevederile din prospect care au dat posibilitatea investitorilor sa subscrie pe baza de scrisori de garantie bancara din partea custozilor au contribuit la nivelul record al subscrierilor, majoritatea investitorilor institutionali apeland la aceasta alternativa de finantare, in conditiile in care in ultima zi deja se prefigura un grad mare de suprasubscriere. Subscrierile pe baza de scrisori de garantie sunt legale si sunt o practica utilizata frecvent pe pietele mature de capital.

SIF Oltenia (SIF5), care a subscris actiuni in valoare de 38 mil. euro, adica toata transa alocata investitorilor mari, a subscris pe baza de scrisoare de garantie din partea depozitarului sau, ING Bank, potrivit reprezentantilor SIF. Investitorii individuali au apelat la randul lor la credite.

`Banca Transilvania a acordat finantari de circa 100-130 mil. lei (30-40 mil. euro) pentru subscrieri la Transgaz, pentru fiecare client termenii creditului variind in functie de relatiile anterioare cu banca si de garantiile prezentate`, a declarat Ionut Patrahau, directorul general adjunct al Bancii Transilvania. Printre investitorii care au subscris cu bani din credite sunt si managerii Transgaz.

Investitorii care au imprumutat bani de la banci ca sa subscrie in oferta Transgaz au platit comisioane si dobanzi reprezentand intre 1,5% si 3% din sumele imprumutate, potrivit unor surse din piata, ei urmand sa returneze banii dupa ce intermediarii ofertei returneaza banii nealocati in cadrul ofertei. Potrivit reprezentantilor RCI, banii nealocati vor fi returnati investitorilor pana la sfarsitul acestei saptamani.

Un investitor care a imprumutat 2 mil. lei pentru a subscrie pe transa mare cu un comision de 1,5% va plati bancii circa 30.000 de lei. Cu 2 mil. lei el a putut subscrie circa 10.421 de actiuni pe transa mare, revenindu-i in urma alocarii 267 de actiuni in valoare de 51.242 de lei. In cazul unei cresteri cu 50% a drepturilor de alocare Transgaz in prima zi de tranzactionare, investitorul ar obtine un castig de 25.621 de lei, care nu acopera costurile de 30.000 de lei ale imprumutului. Pentru ca investitorul sa-si acopere costurile, drepturile de alocare Transgaz ar trebui sa creasca cu cel putin 60% in prima zi.

Pe de alta parte, un investitor care a imprumutat 500.000 de lei pentru a subscrie pe transa mica a putut subscrie 2.605 actiuni, revenindu-i in urma alocarii 230 de actiuni in valoare de 44.141 de lei. La acelasi cost al creditului de 1,5%, el va trebui sa plateasca bancii 7.500 de lei. Astfel, la o crestere cu 50% a pretului drepturilor de alocare in prima zi de tranzactionare, investitorul ar obtine un castig net de 14.500 de lei.

Un articol de: Andrei Chirileasa, Cristian Hostiuc

Integral in Ziarul Financiar

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor