Bancile au inceput sa inroleze ansamblurile de locuinte noi in circuitul creditelor imobiliare, fara sa mai astepte ca noile apartamente sa fie finalizate. Sectorul bancar urmareste indeaproape evolutiile care au loc pe piata imobiliara, unde zona de interes se concentreaza acum la nivelul noilor ansambluri rezidentiale. In acest context, institutiile de credit se grabesc sa incheie parteneriate cu dezvoltatorii, pe care le fructifica in doua moduri: atat prin finantarea directa a constructiei, cat si prin acordarea de credite imobiliare si ipotecare pentru achizitionarea locuintelor de catre populatie.
UniCredit a lansat de curand un credit ipotecar destinat exclusiv cumpararii de apartamente noi in ansamblurile rezidentiale din Bucuresti si alte orase din tara. Conditia de baza este ca respectivul proiect sa fie finantat prin intermediul departamentului de real estate al bancii. In Bucuresti, UniCredit a incheiat deja parteneriate pentru ansamblurile Top Nord, Carol Park, Residenz-Cartierul German, Monte Carlo Palace, Orhideea Gardens, Tineretului Project, Alia Apartments Project, Felicity si NewTown Residencial. Astfel, clientii interesati de aceste cartiere au posibilitatea de a primi aprobarea imprumutului solicitat imediat dupa semnarea precontractului cu dezvoltatorul si in cazul in care respectiva constructie nu este finalizata. Banii sunt transferati in contul dezvoltatorului in momentul platii finale - de regula, 75% din pretul apartamentului -, iar clientul nu plateste rate la banca decat dupa ce devine proprietar. Suma imprumutata de UniCredit poate ajunge pana la 200.000 euro pe o perioada maxima de 25 de ani.
De asemenea, Raiffeisen Bank a pus la punct o solutie integrata de finantare a proiectelor rezidentiale, prin care populatia va putea accesa credite din etapa de inceput a lucrarilor de constructie. `Dezvoltatorii de astfel de ansambluri rezidentiale pot discuta structura de imprumut optima din faza de achizitie a terenului. Definirea structurilor de creditare corporatista si a planurilor de vanzari prin credite ipotecare pentru persoane fizice inca din aceste faze incipiente ale proiectului vor permite dezvoltatorilor sa porneasca de doua ori mai multe proiecte simultan`, a precizat Bogdan Cretu, director la Directia Dezvoltari Imobiliare Rezidentiale la Raiffeisen Bank. Solutia este pretabila deopotriva proiectelor relativ mici - in jurul sumei de 7 milioane euro - si celor de dimensiuni mari, de peste 200 milioane euro.
Creditele ipotecare oferite de Raiffeisen Bank vor putea fi garantate cu locuinta care va fi construita in ansamblul rezidential respectiv, iar banca va finanta pana la 75% din valoarea acesteia. In acest mod, persoanele fizice au siguranta obtinerii locuintei alese fara a plati vreo taxa de rezervare, precum si siguranta pretului negociat si a respectarii calitatii lucrarilor, afirma Madalina Teodorescu, director Aria Credite Persoane Fizice la Raiffeisen Bank.
Un articol de: Marius Serban
Integral in Saptamana Financiara
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...