Finantarile externe atrase de bancile din Romania s-au redus cu 1,51 miliarde euro in ultima luna si jumatate, pe fondul rambursarii unor sume ajunse la scadenta si al unei viteze destul de reduse de atragere de noi resurse de la bancile-mama.
Pana in prezent, nicio banca din Romania nu a fost nevoita sa achite datoriile inainte de scadenta, desi reprezentantii Bancii Nationale nu exclud riscul rambursarilor anticipate, in contextul problemelor cu care se confrunta institutiile de credit pe plan international.Reducerea liniilor de finantare, in special a celor pe termen lung, a franat creditarea si a dat startul bataliei intre banci pentru atragerea de resurse din depozitele romanilor. Pasivele externe ale bancilor se cifrau la 23,6 mld. euro la data de 17 decembrie, in scadere fata de soldul de 25,11 mld. euro raportat pentru finele lunii octombrie.
Finantarile externe atrase de bancile din Romania s-au redus cu 1,51 miliarde euro in ultima luna si jumatate, pe fondul rambursarii unor sume ajunse la scadenta si al unei viteze destul de reduse de atragere de noi resurse de la bancile-mama. Pana in prezent, nicio banca din Romania nu a fost nevoita sa achite datoriile inainte de scadenta, desi reprezentantii Bancii Nationale nu exclud riscul rambursarilor anticipate, in contextul problemelor cu care se confrunta institutiile de credit pe plan international.
Reducerea liniilor de finantare, in special a celor pe termen lung, a franat creditarea si a dat startul bataliei intre banci pentru atragerea de resurse din depozitele romanilor. Pasivele externe ale bancilor se cifrau la 23,6 mld. euro la data de 17 decembrie, in scadere fata de soldul de 25,11 mld. euro raportat pentru finele lunii octombrie.
“Scaderea este de peste un miliard de euro, dar mai exista si influenta cursului de schimb, in conditiile in care sunt si datorii in lei, iar euro s-a mai apreciat. Au fost si resurse care s-au rambursat. Problema nu este daca scade sau creste datoria, ci aceea ca trebuie sa se respecte scadentele. Daca se respecta scadentele, nu este nicio problema. Daca se solicita plata anticipat, atunci apar problemele de lichiditate. Pana acum, nu s-au inregistrat solicitari de plata anticipat”, a declarat pentru Business Standard Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR.
Integral in Business Standard
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...