Incepand cu anul 2002 BNR calculeaza si publica lunar dobanda de referinta, indicator ce poate fi utilizat ca reper in acte normative. Acest indicator este calculat ca o medie aritmetica, ponderata cu volumul tranzactiilor, a ratelor dobanzilor aferente operatiunilor de piata efectuate de catre BNR in luna anterioara.
Avand in vedere faptul ca in perioada octombrie 2008-ianuarie 2009, BNR a trecut gradual din pozitia de debitor in cea de creditor fata de sistemul bancar, precum si cresterea volumului operatiunilor de tip repo (injectii de lichiditate), CA al BNR a hotarat adaptarea formulei de calcul a dobanzii de referinta la noua situatie, respectiv pozitia de creditor a BNR fata de sitemul bancar, incepand cu luna februarie 2009. In consecinta, s-a hotarat adaugarea operatiunilor de tip repo la celelalte operatiuni de piata ale BNR care erau luate in considerare anterior in formula de calcul (atragerea de depozite si operatiuni reverse repo).
In prezent, formula de calcul a ratei dobanzii de referinta a BNR este definita ca medie aritmetica, ponderata cu volumul tranzactiilor, a ratelor dobanzilor depozitelor atrase, operatiunilor reverse repo si operatiunilor repo din luna anterioara celei pentru care se face anuntul. Precizam ca potrivit noii formule de calcul, pentru luna martie 2009, nivelul ratei dobanzii de refeinta a BNR este de 10,14 % pe an.
Rata dobanzii de referinta, astfel calculata si publicata lunar este o dobanda de piata si nu trebuie confundata cu rata dobanzii de politica monetara. In conformitate cu prevederile legale in vigoare, in cadrul sedintelor dedicate deciziilor de politica monetara, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei stabileste dobanda de politica monetara.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...