Banca Transilvania (BT), al patrulea mare jucator de pe piata dupa active, va majora dobanzile la creditele in lei cu jumatate de punct procentual ca reactie la decizia BNR de a ridica dobanda-cheie, afirma Robert Rekkers, directorul general al bancii.
`Majorarea dobanzii BNR la 9% inseamna ca si noi ridicam putin dobanzile la lei, dar cu 0,5 puncte, nu cu un punct. Cel putin deocamdata`, a declarat Rekkers pentru ZF.
El spune ca BT va trebui sa reactioneze si la decizia bancii centrale de a majora coeficientii de provizionare pentru creditele in valuta acordate clientilor de retail care nu obtin venituri in valuta in care se imprumuta.
`In mod firesc vom fi afectati pentru ca va trebui sa marim destul de mult povizioanele pentru creditele in valuta. Din fericire, noi suntem concentrati pe finantarile in lei, care reprezinta circa 70% din total, asa ca nu avem o expunere prea mare pe valuta, care sa necesite costuri mari cu provizionarea suplimentara`, afirma Rekkers.
In acelasi timp, el spune ca la BT `nici nu se pune problema acordarii de credite in monede exotice`, din cauza riscurilor pe care considera ca acest tip de finantari le implica pentru clienti si mai departe pentru banca. La sfarsitul lui 2007, BT avea credite in sold de 8,5 mld. lei (circa 2,4 mld. euro), din care 41% erau credite de retail.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca este foarte preocupat de cresterea creditului in monede exotice - franci elvetieni, yeni japonezi -, aratand ca majorarea coeficientilor de provizionare le vizeaza inclusiv pe acestea si ar putea lua in calcul chiar masuri dedicate de descurajare.
Din octombrie 2007 si pana in prezent, BNR a majorat cu doua puncte procentuale dobanda-cheie la lei, pana la 9%. In urma ultimei majorari, BRD, a doua mare banca de pe piata, a anuntat ca pregateste `cresteri moderate` de dobanzi si la creditele in lei, si la cele in valuta.
Mai multe banci s-au grabit sa anunte cresteri ale dobanzilor la depozitele atrase in lei, acesta fiind de altfel efectul direct al hotararii BNR de a remunera mai bine lichiditatile absorbite de la institutiile de credit.
Ramane de vazut cum se va reflecta in costul creditelor in valuta obligativitatea bancilor de a majora provizioanele. BNR nu a finalizat inca norma in cauza, bancile avand la dispozitie 30 de zile de la data publicarii documentului in Monitorul Oficial pentru a ajusta calculul provizioanelor.
Este vorba despre o crestere a coeficientilor de provizionare cu trei puncte procentuale (doua in cazul creditelor standard), fiind greu de crezut ca aceasta nu va ajunge si in costul suportat de clienti.
Mai mult, majorarea de cost apare si pentru creditele acordate clientilor cu bonitate foarte buna, pentru care in mod normal provizioanele ar trebui sa fie minime.
Parteneriat cu Caja
Banca Transilvania a semnat un acord de cooperare comerciala cu Caja
Un articol de: Razvan Voican
Integral in Ziarul Financiar
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...