Card de credit sau descoperire de cont la cardul de debit ? Fiecare varianta are propriile avantaje si dezavantaje, care trebuie studiate cu atentie atunci cand se ia o decizie in acest sens. Ambele produse iti ofera accesul la o linie de credit, dar plafonul maxim de creditare difera. In timp ce la cardurile de debit cu overdraft limita maxima pleaca de la 75% din venitul lunar net si poate ajunge la cel mult 6 venituri lunare nete, dar nu mai mult de 5.000 de euro (situatiile cand pragul urca pana la 10.000 de euro se pot numara pe degetele de la o mana), plafonul superior aferent cardurilor de credit poate trece cu mult peste aceasta suma acesta stabilindu-se in functie de scoringul realizat de solicitant. Astfel, pentru un card de credit Mastercard Gold emis de BCR plafonul maxim de creditare ajunge pana la 100.000 de euro.
Cheltuieli mai mari
Comisioanele si taxele pe care trebuie sa le platesti pentru detinerea, dar mai ales utilizarea celor doua tipuri de carduri difera semnificativ, chiar daca sunt emise de aceasi banca. Spre exemplu, la CEC pentru un card de debit care permite o descoperire de cont nu se platesc comisioane pentru deschiderea contului caruia i se ataseaza cardul, pentru emiterea acestuia sau pentru retragerile de mumerar de la bancomatele proprii si asta pentru ca o parte din banii din cont sunt ai tai. Deoarece cardul de credit iti faciliteaza accesul doar la banii bancii, pentru orice operatie efectuata platesti. Pentru emiterea cardului de credit, CEC percepe 10 lei, retragerea de numerar de la ATM-ul sau ghiseul propriu se taxeaza cu 1%, iar taxa de inlocuire card in regim de urgenta in Romania este de doua ori mai mare decat in cazul cardului de debit.
Dobanzi diferite de la un produs la altul
Diferentele nu se opresc aici, ele regasindu-se si in nivelul diferit al dobanzilor percepute pentru sumele imprumutate. Acestea sunt in medie cu unu-doua procente mai mari in cazul cardurilor de credit, insa se percep dupa o perioada de gratie care se poate intinde si pana la trei luni. Altfel spus, folosesti banii bancii fara sa platesti nimic o perioada de timp. Perioada de gratie, in care nu se plateste nici dobanda si nici rata, se acorda doar pentru cumparaturile efectuate la comercianti si in mod exceptional (doar daca este vorba de o oferta) pentru retragerile de la ATM. In schimb, la cardurile care dispun de descoperit de cont, dobanda este calculata incepand din ziua efectuarii tranzactiei, indiferent daca este vorba de retragere de numerar, plati la comercianti sau online.
Un articol de: Lucian Hainarosie
Integral in Gandul
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...