CE ACOPERA ASIGURARILE OBLIGATORII IMPUSE DE BANCI LA CONTRACTAREA CREDITELOR


Data: 30.11.2007

Contractarea unui credit indiferent de destinatia acestuia presupune, in cele mai multe cazuri incheierea unei asigurari de viata sau pentru imobilul cu care s-a girat. Si una si alta acopera doar riscurile impuse de banca si trebuie cesionate in totalitate in favoarea institutiei de creditare. De precizat ca, aceste asigurari vor include clauze impuse de banca, care trebuie sa se asigure ca-si va primi banii. Spre exemplu, polita pentru asigurarea de viata se incheie doar pentru riscul de deces, invaliditate temporara/permanenta si uneori pentru acoperirea unei perioadei scurte in situatia in care clientul isi pierde locul de munca. Aceasta este executata doar in momentul in care clientul se afla in situatiile mentionate, altfel spus fie la momentul decesului sau a constatarii invaliditatii permanente, prin achitarea soldului ramas de rambursat ca si despagubire, fie la intrarea in somaj, prin plata a maxim 6 rate lunare consecutive aferente creditului respectiv.

Cei care refuza sau intra in incapacitate de plata din cauza unor factori neacoperiti de asigurarea de viata trebuie sa stie ca datoria pe care o au la banca nu se poate stinge prin plata unor despagubiri in baza contractului de asigurare.

Asigurarea personala poate fi cesionata in favoarea bancii

Deoarece urmasii pot prelua pe langa mostenirea aferenta si datoriile la banci, incheierea acestei asigurari de viata a ramas obligatorie doar pentru anumite credite sau a devenit obtionala in totalitate asa cum este cazul Volksbank.

La Unicredit se solicita asigurare obligatorie de viata pentru toate tipurile de credite, mai putin pentru creditul auto, doar pentru motocicletele care costa peste 7.000 EUR, si pentru creditul de consum. Acolo unde ea a ramas obligatorie iar solicitantul are deja o asigurare de viata incheiata, aceasta din urma poate fi cesionata in favoarea bancii in anumite conditii.

`In situatia in care exista deja o asigurare, probabil clientul nu va incheia si o asigurare optionala pusa la dispozitie de banca`, a comentat Stelian Stanga, seful Directiei Proiecte Speciale Retail Raiffeisen Bank. Asigurarile in cauza trebuie sa acopere cel putin riscurile de deces si invaliditate totala permanenta din orice cauza si alte conditii suplimentare precum suma asigurata egala cu creditul acordat, perioada asigurata cel putin egala cu perioada de creditare, iar suma asigurata si prima si despagubire sa fie in valuta creditului.

Primele de asigurare sunt destul de piperate

Pentru o asigurare de viata completa, care sa acopere de la cheltuielile cu spitalizarea pana la deces, incheiata la Generali pe 30 de ani si a carei sume asigurate este de 100.000 de euro se va plati trimestrial in jur de 1.100 de euro.

In cazul producerii riscului asigurat, asiguratorul plateste dublul sumei asigurate, iar daca riscul asigurat survine in cazul unui accident rutier valoarea despagubirilor este de trei ori mai mare. Astfel, in cazul unui incident major (moarte), firma de asigurari plateste 100.000 de euro bancii, diferenta urmand sa fie primita de catre familia asiguratului.

Pe de alta parte, cand faci un credit imobiliar sau ipotecar, toate bunurile, cu exceptia terenurilor, ce constituie garantie la imprumutul solicitat trebuie asigurate pentru toate riscurile cu obligativitatea cesionarii drepturilor de incasat in favoarea bancii. Spre exemplu, pentru creditele in lei si euro luat de la Banc Post, asigurarile sunt suportate de banca pe toata perioada creditului si sunt incheiate doar pentru valoarea evaluata a imobilului.

Daca proprietarul doreste sa-si asigure locuinta pentru o suma mai mare poate incheia o polita individuala cu un asigurator agreat de banca pe care sa o cesioneze in favoarea acesteaia. In cazul in care despagubirile acordate vor depasi valoarea creditului de rambursat si a celorlalte sume datorate bancii, diferenta se cuvine beneficiarului creditului sau mostenitorilor acestora.

Trebuie precizat ca, in momentul in care impumutul este rambursat in totalitate bancii, clientul poate decide daca pastreaza sau nu polita de asigurare incheiata.

Un articol de: Lucian Hainarosie

Integral in Gandul

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor