La datele actuale, gradul de indatorare ar trebui calculat la un curs de 4,2 lei/euro si dobanzi de 10,5% in euro. Clientii care contracteaza un credit nou trebuie sa poata suporta o crestere de dobanda de cel putin doua puncte procentuale si o depreciere a leului de cel putin 15% fata de euro, respectiv de cel putin 25% fata de francul elvetian, conform testului de stres minim cerut de BNR in contextul noului regulament de creditare.
Creditul maxim care va putea fi obtinut in noile conditii va fi subtiat vizibil prin simularea unei majorari ipotetice a dobanzii de la 8,5% la 10,5% sau/si a cresterii cursului leu/euro pana la 4,15 lei pentru un euro, de exemplu, sau de la 2,2 lei la 2,75 lei in cazul cursului leu/franc elvetian.
Surse bancare afirma ca scenariile de crestere minima a dobanzii si a cursului trebuie aplicate la determinarea gradului de indatorare al unui client, astfel incat banca sa-si ia o marja de siguranta pentru ca indatorarea maxima acceptata (de pana la 65-70% din venitul lunar disponibil) sa nu fie depasita pe intreaga durata de acordare a creditului.
Testul de depreciere a leului cu cel putin 25% fata de francul elvetian loveste puternic atractivitatea acestei variante de finantare prin reducerea substantiala a sumei maxime care poate fi imprumutata.
Folosirea pragurilor respective ar urma sa conditioneze obtinerea avizului Bancii Nationale asupra normelor de creditare a persoanelor fizice in forma actualizata dupa intrarea in vigoare a noului regulament. Bancile au timp pana la inceputul lunii octombrie sa integreze in sistemele de evaluare a clientilor noile elemente de stres cerute de BNR.
Pragurile de crestere a dobanzii si de depreciere a leului nu au fost incluse expres in textul regulamentului publicat in Monitorul Oficial din 22 august, insa au fost indicate de catre BNR in cadrul discutiilor cu conducerea Asociatiei Romane a Bancilor, care a solicitat lamuriri suplimentare pentru a fi evitate situatiile de anul trecut cand normele unor banci au fost respinse la avizare chiar si de mai multe ori.
Un articol de: Razvan Voican
Integral in Ziarul Financiar
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...