CREDITAREA A INCETINIT PUTERNIC IN DECEMBRIE


Data: 27.01.2009

Creditele acordate de banci populatiei si firmelor au avansat in decembrie cu 1,5% fata de luna precedenta. Ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental s-a temperat semnificativ a treia luna la rand, la 33,7%, de la 38,3% in noiembrie, arata datele publicate marti de banca centrala, informeaza NewsIn.

La valoarea echivalata in lei, creditele acordate de banci populatiei si firmelor au crescut in decembrie cu 1,5%, insa la valori exprimate in euro, creditul neguvernamental a scazut cu aproape 2 miliarde euro, de la 51,6 miliarde euro in noiembrie la 49,7 miliarde euro in decembrie.

Rata anuala de crestere a creditului neguvernamental a cazut in decembrie la 33,7%, de la 38,3% in noiembrie, 44,8% in octombrie si 50,5% in septembrie. In sase luni, ritmul anual de crestere a creditarii a coborat cu 29,7 puncte procentuale, de la nivelul de 63,4% atins in iunie 2008.

In termeni reali, tinand cont de inflatie, cresterea anuala a creditarii s-a injumatatit in jumatate de an, de la 50,5% in iunie pana la 25,8% in decembrie 2008, potrivit statisticilor BNR.

Astfel, datele BNR indica o scadere cu 2,1% in termeni nominali (si cu 2,4% in termeni reali) a valorii creditelor in lei in decembrie fata de luna precedenta, pana la 83,7 miliarde lei (21 miliarde euro) si o crestere cu 4,4% a valorii echivalate in lei a imprumuturilor in valuta, la 114,4 miliarde lei (28,7 miliarde euro). Insa exprimat in euro, creditul in valuta a scazut in decembrie cu 1%.

La cursul de referinta al BNR de la sfarsitul lui decembrie, de 3,9852 lei/euro, moneda unica europeana era mai scumpa cu 5,4% (peste 20 de bani) fata de nivelul din 30 noiembrie, de 3,7794 lei/euro.

La inceputul lui octombrie a inceput sa fie aplicat noul regulament de creditare a populatie al BNR - Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 -, care a modificat si completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice.

Acesta a impus cerinta ca bancile sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare.

Insa oficialii BNR pun incetinirea creditarii mai degraba pe seama problemelor de finantare ale bancilor.

Pe partea de credite in lei, scaderea a fost in decembrie de 0,9% la imprumuturile acordate populatiei si de 3,3% la cele date firmelor, care au ajuns la 40,9 miliarde lei, respectiv 42,7 miliarde lei. Rata anuala de crestere a coborat in decembrie la 22% la creditele in lei pentru populatie si la 25,2% la cele pentru firme.

Pe componenta in valuta, cel mai mult au crescut in decembrie imprumuturile acordate populatiei, cu 4,9% fata de luna precedenta, pana la 58,3 miliarde lei (14,6 miliarde euro), insa avansul este doar la valoarea echivalenta in lei. La valori exprimate in euro, a fost intregistrata o usoara scadere. Cresterea anuala pe acest segment a incetinit la 53,6%, de la 59,1% in noiembrie si 74,4% in octombrie.

Creditele in valuta acordate firmelor au crescut in decembrie cu 3,8%, la valori exprimate in lei, pana la 56,15 miliarde lei (14,1 miliarde euro), insa s-au comprimat la valori in euro.

Evolutia din decembrie a generat o noua modificare a raportului dintre leu si alte monede in cadrul creditului neguvernamental, imprumuturile in valuta marindu-si ponderea la 57,76% din total, de la 56,18% in noiembrie. Creditele in lei au ajuns sa cantareasca 42,24%.


Ritmul anual de crestere al M3 s-a temperat semnificativ - cu 22,1 puncte procentuale - fata de mai 2008, cand avansul ajunsese la 39,7%.

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor