Creditele vechi in lei s-ar putea scumpi din nou


Data: 13.07.2006

Atentie, cei care platiti rate la banca pentru credite in lei cu dobanzi variabile! S-ar putea ca urmatoarele rate sa se scumpeasca. Pentru ca dobanda de referinta de pe piata monetara (BUBOR la 6 luni, de obicei), indicele in functie de care variaza dobanda la creditele contractate deja in lei, a depasit astazi 9% dupa ce, la inceputul anului, respectiva dobanda era numai 7,31%.

Cine este de vina pentru aceasta majorare? BNR, toata lumea o stie, iar reprezentantii bancii centrale accepta criticile, spun ei, de dragul stabilitatii financiare. Adica o rata mica a inflatiei si un deficit comercial redus, care se pot controla prin scaderea consumului. Iar consumul scade daca BNR majoreaza dobanzile iar noi luam mai putine credite. O logica aparenta buna, dar care ascunde multe necunoscute. Pentru ca setea de investitii si de consum e atat de mare incat prea putini se uita la dobanzi.

Asadar, la inceputul anului, BUBOR (rata dobanzii la depozitele plasate) la 6 luni se situa cu putin peste 7%. A urmat insa, la inceputul lui februarie, o majorare a dobanzii de interventie a BNR, de la 7,5% la 8,5%, ceea ce a dus si la o crestere a dobanzii de pe piata monetara la niveluri apropiate.

Drept urmare, in martie dobanda BUBOR la 6 luni a crescut pana la 8,5%, ceea ce a determinat bancile sa majorare dobanzilor variabile aplicate la creditele in lei.

Concret, daca la inceputul anului am luat un credit in lei cu dobanda variabila de 10%, in martie dobanda ar fi putut urca la 11%-11,5%, cu 1-1,5 puncte mai mult, respectand majorarea indicelului BUBOR.

Cum ne afecteaza cresterea dobanzii

Cum afecteaza rata lunara o dobanda cu 1,5 puncte procentuale mai mare, la un credit de 10.000 de euro, echivalent in lei, pe 5 ani? Scumpirea ratei lunare cu aproape 10 euro.

Acesta este, deci, riscul unui credit cu dobanda variabila. Un risc previzibil, totusi, in functie de indicii bancii centrale si de indicatorii financiari.

Sa nu uitam insa ca tendinta pe termen lung al dobanzilor este de scadere, mai abrupta sau mai lina, in functie tot de politica financiara a tarii.

La inceputul anului trecut, dobanzile la lei erau in jur de 20% pe an, iar BUBOR la 6 luni era 17%, asadar cu 10 puncte mai mare decat la inceputul acestui an. Pentru asta chiar trebuie blamat BNR-ul, care a tinut dobanzile ridicate vreme de mai multi ani, ca in doar cateva luni acestea sa scada cu 10 puncte! Pentru ca de la 17% in ianuarie 2006, BUBOR-ul a ajuns in martie la 10%!

Alternativa dobanzilor fixe

Varianta la creditul cu dobanda variabila este creditul cu dobanda fixa. Pana acum, singurul avantaj al acestui tip de dobanda era faptul ca stiai dinainte cat vei plati in fiecare luna, indiferent cu evolueaza capriciile BNR si a indicatorilor macroeconomici.

Acum, cand vedem ca exista fluctuatii destul de importante, care pot afecta serios rata lunara, mai ales in cazul imprumuturilor de valori mari, dobanda fixa pare o alternativa mai buna. Cu coditia sa fie la un nivel acceptabil iar imprumutul pe termen scurt, nu mai mare de doi ani.

Nu doar creditele vechi se scumpesc. Chiar si dobanzile medii la creditele noi acordate de banci persoanelor fizice sunt pe un trend crescator. Conform datelor BNR, rata mede ale dobanzilor pentru creditele noi practicate de banci in luna mai a crescut usor, de la 14,2% la 14,3%. Este vorba de imprumuturile pe termen mediu, intre 1 si 5 ani.

In cazul creditelor pe termen lung, tendinta e de scadere. Dobanzile au coborat de la 13,1% la 12,6%.

 

Sursa: Ghiseul Bancar

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor