Creditul de consum, fie ca este contractat direct de la banca, fie ca este sub forma unui bun cumparat de la magazin, continua sa fie destul de scump. Pentru a lua, insa, ochii clientilor de la costul final al unui credit, bancile si magazinele promoveaza rata luara pe care trebuie sa o plateasca un client, si nu costul total al imprumutului. Astfel, atras de rata lunara relativ mica, un client poate cpnstata ca, pentru un obiect de uz casnic a platit, timp de cinci-sase ani, de cateva ori pretul obiectului, pentru ca nu a fost atent la toate costurile implicate de credit.
In aceasta perioada, dar nu numai, romanii sunt tot mai atrasi sa cumpere pe credit, fie ca este vorba de un credit de consum sau un card de credit. Mirajul sumelor mici rambursate lunar ne face sa nu fim foarte atenti la pretul real pe care il platim pentru cumparaturi. In plus, pentru obiectele vandute in rate in magazine, cifrele sunt prezentate intelator.
Rata lunara este scrisa vizibil, uneori ostantativ, in timp ce pretul real al obiectului si Dobanda Anuala Efectiva sunt scrise cu litere mici, intr-un colt al etichetei. Eficenta metodei evidentierii sumei de plata in detrimentul pretului a facut ca aceasta sa fie extinsa de unele banci si catre produse mai sofisticate, precum credite ipotecare, fiind promovata suma pe care ar trebui sa o platesti zilnic daca ai contracta un credit pentru locuinta. Scoasa astfel din context, suma zilnica de plata pare mica, insa daca o inmultim cu 30 de zile si privim si pretul, perspectiva se schimba.
Aceasta metoda utilizata de banci si magazine pentru vanzarea creditelor si a produselor este vazuta de Banca Nationala ca unul dintre elementele care pun piedica disciplinarii populatiei in privinta indatorarii.
`Este posibil ca cea mai mare parte din populatie sa ia in calcul, la momentul deciziei de indatorare, valoarea sumei lunare pe care o va avea de platit si mai putin pretul, respectiv rata dobanzii.
Tot mai multe magazine si reclame la oferte de bunuri de consum pe credit pun in prim plan serviciul datoriei lunar in valori absolute si in subsidiar este informatia legata de rata dobanzii. In acest fel, venitul disponibil devine variabila de decizie pentru indatorarea populatiei cu putere semnificativ superioara ratei dobanzii pe care banca centrala incearca sa o influenteze`, remarca Banca Centrala intr-o analiza privind impactul masurilor de limitare a creditului catre populatie.
Pe de alta parte, chiar daca s-ar uita la pretul creditelor, multi dintre clienti s-ar insela asupra nivelului real al acestuia, intrucat principala componenta a acestuia, dobanda, nu reflecta decat o parte din costul imprumutului. Astfel, in cazul creditelor de consum, a caror evolutie accelerata si structura dau motive de ingrijorere Bancii Nationale, rata nominala a dobanzii reprezinta circa doua treimi din pretul real, adica DAE.
Integral pe The Money Channel
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...