Bancile pun la dispozitia clientilor care detin un card de credit posibilitatea de a plati in rate cumparaturile efectuate la comercianti, termenele de rambursare ajungand pana la 5 ani. In anumite cazuri, imprumutul poate fi obtinut fara dobanda. Finantarile pentru bunuri de consum acordate in magazine au reprezentat primul mare succes de vanzari al sectorului bancar in relatia cu populatia. Marile banci s-au inghesuit sa incheie parteneriate cu lanturile de supermarketuri, in baza carora sa poata oferi credite direct in incinta centrelor comerciale. In felul acesta, toata lumea avea de castigat: clientii puteau accesa mai usor imprumuturile, retailerii primeau comisioane la acordarea creditelor, iar bancile isi sporeau rapid vanzarile. Desi nu mai are acelasi impact, schema inca mai da rezultate, iar anumite banci, cum ar fi BRD si Banca Transilvania, au infiintat chiar entitati separate care sa se ocupe de acest canal de distributie.
Rate la cumparaturi in strainatate
O serie de institutii au reinventat recent modul de acordare a creditelor in magazine, care pune in umbra varianta traditionala, deoarece acum clientii pot face cumparaturi in rate si de la magazinele din strainatate, iar procedura este mult mai rapida. Cheia noii abordari o reprezinta un serviciu atasat cardului de credit, prin care clientul poate avea acces instantaneu la un credit de consum pe perioade de pana la 5 ani.
In septembrie, Raiffeisen Bank a introdus facilitatea `Plata in rate`, disponibila pentru orice tranzactie la comercianti mai mare de 300 lei. Tot ce are de facut un client pentru a transforma cumparatura intr-un credit de consum este sa apeleze call-centerul bancii si sa precizeze ca doreste sa plateasca tranzactia in rate, fara a fi nevoit sa prezinte adeverinte de venit sau sa faca o cerere in sucursala. Conditia este ca apelul sa fie facut pana in ziua precedenta emiterii extrasului de cont pentru luna respectiva. Perioada de rambursare ajunge pana la 3 ani, clientul putand alege o perioada de rambursare care sa fie multiplu de 6 luni. Nu se pot posta in rate mai mult de 4 tranzactii simultan, iar optiunea este valabila atat pentru cumparaturile efectuate in tara, cat si pentru cele din strainatate. Costurile sunt formate dintr-o taxa de initiere de 10 lei si din dobanda. Nivelul acesteia scade pe masura ce perioada de rambursare se extinde, incurajand astfel clientii sa opteze pentru termene mai lungi. De exemplu, la un credit pe 6 luni, rata dobanzii este de 24%, iar la unul pe 3 ani - 18%. In valori absolute insa, clientul plateste mai multa dobanda la credit cu cat opteaza pentru o perioada mai mare.
De curand, si ABN AMRO Bank a introdus o facilitate similara la propriile carduri de credit. Spre deosebire de Raiffeisen, creditul poate lua forma unui imprumut pentru bunuri de consum, dar si a unui credit de nevoi personale. Clientul are posibilitatea de a face retrageri de numerar sau viramente in conturi la alte banci, iar acesti bani ii poate rambursa in rate pe o perioada de pana la 5 ani. Suma minima de la care o plata la comercianti se poate plati in rate este de 500 lei, iar pentru retragerile de numerar facilitatea este disponibila incepand de la tranzactii de 100 lei. Rata dobanzii este de 17-18%, iar comisionul de acordare - 3%.
Plata ratelor se face prin alimentarea contului de card cu suma corespunzatoare, dar suma minima de rambursat se majoreaza automat cu ratele lunare.
Creditul in varianta turceasca
O alta varianta de credit de consum este disponibila la Credit Europe Bank si la Garanti Bank, care au importat in Romania modelul cu care bancile-mama au avut mare succes in Turcia. Merita semnalat ca, pe segmentul cardurilor de credit, Turcia este cea de-a treia mare piata de profil din Europa. Reteta in acest caz consta in incheierea de parteneriate cu comerciantii, asa incat acestia sa accepte plata in rate. Astfel, principalul inconvenient ar fi ca facilitatea nu este disponibila la orice magazin. Totusi, lista comerciantilor ajunge in anumite cazuri sa fie destul de impresionanta, Credit Europe avand inrolate in program peste 4.000 de puncte de vanzare. Garanti Bank a demarat programul de acceptare in urma cu o luna si jumatate si are 30 de parteneri. Reprezentantii institutiei au precizat insa ca doresc sa extinda lista cu cel putin 100 de magazine pe an. In Turcia, de pilda, banca-mama a ajuns la 800 de parteneri, care administreaza impreuna 25.000 de puncte de vanzare.
Din punct de vedere financiar, sistemul are insa cateva avantaje suplimentare pentru client. In primul rand, detinatorii cardurilor pot face cumparaturi in rate la magazinele partenere fara a plati dobanda, perioada de rambursare fiind de pana la 12 luni. Numarul exact de rate difera de la un magazin la altul, in functie de modul in care banca a negociat conditiile de inscriere in program. Pentru a apela la plata in rate, clientul trebuie sa comunice la magazin in momentul tranzactiei cu cardul faptul ca doreste sa achite bunurile prin credit. In plus, exista si o schema de imprumut cu dobanda, in cadrul careia perioada de rambursare poate ajunge pana la 3 ani. Aceasta componenta este insa slab dezvoltata in ambele programe, una dintre explicatii fiind faptul ca optiunea a fost conceputa recent. La aceasta facilitate, Garanti Bank practica o rata a dobanzii de aproximativ 14%, in timp ce Credit Europe solicita plata unui comision de 0,78% pe luna (in jur de 10% pe an).
Un articol de: Marius Serban
Integral in Saptamana Financiara
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...