CUM POTI SA INVINGI O BANCA?


Data: 22.10.2008

Protectia Consumatorilor spune ca o institutie bancara nu este invincibila in instanta, daca a majorat abuziv dobanzile la credite. Avocatii nu sunt insa asa de siguri.

Clientii bancilor care s-au trezit cu dobanda majorata peste noapte pot sa conteste in instanta ma- sura bancii si sa aiba castig de cauza, a declarat Dan Vlaicu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), citat de cotidianul
Evenimentul Zilei.

"Asta chiar daca in contractul semnat intre banca si consumator este mentionat faptul ca banca isi rezerva dreptul de a modifica dobanzile in functie de evolutia pietei.

Majorarea dobanzii poate fi considerata un abuz, conform Legii clauzelor abuzive, daca aceasta nu este legata de niste indici foarte clari, cum este, de exemplu, ROBOR (o dobanda medie a pietei bancare publicata de Banca Nationala - n.r.)", ne-a spus Vlaicu. Au existat cazuri cand astfel de majorari au fost condamnate de catre instanta.

Dan Vlaicu instanta trebuie sa fie ultima solutie pentru o astfel de situatie. Trebuie depusa mai intai o reclamatie chiar la banca. Daca institutia nu face nimic, consumatorul merge la ANPC. In situatia in care nici institutia de protectie a consumatorilor nu il poate ajuta pe cel care a reclamat problema, acesta are ultima cale de atac: instanta.

Unele dintre cele mai mari companii de avocatura din Romania au oferit comentarii avizate pe aceasta tema. "Din experienta, am remarcat ca majoritatea contractelor de imprumut (de altfel, contracte de adeziune pe care clientii, in special persoane fizice, nu pot sa le negocieze) contin prevederi speciale care permit bancilor ajustarea dobanzii sau a comisioanelor in functie de evolutia pietei si a unor indicatori specifici.

Aceste clauze speciale sunt exceptii agreate de parti de la regula generala a Codului Civil, potrivit careia contractul este legea partilor, este obligatoriu si nu poate fi modificat unilateral de una dintre parti. Astfel de clauze derogatorii nu contravin legii si pot fi sustinute de banci cu succes in fata instantelor judecatoresti", ne-a declarat Catalin Baiculescu, Co-Managing Partner la compania de avocatura Musat& Asociatii.

Baiculescu le recomanda clientilor imprumutati sa-si citeasca cu mare atentie contractul (daca nu au facut-o deja la data semnarii) si sa decida in cunostinta de cauza daca merita sau nu sa consume resurse financiare pretioase intr-o batalie juridica pe care s-ar putea sa o piarda.

"Fiecare contract de credit trebuie judecat in parte si, la randul sau, clientul bancii trebuie sa fie foarte atent la fiecare detaliu. In sine, initiativa ANPC este una pozitiva, dar ea trebuie sa tina cont si de realitatea de pe piata financiara. Astfel, este nerealist sa impui bancilor stabilirea unei dobanzi fixe pe toata durata unui contract, atata vreme cat acel contract poate fi incheiat pe 20 sau chiar 30 de ani", spune Cristina Maxim, avocat senior, coordonatoarea Departamentului Bancar-Financiar de la Bostina si Asociatii.

Ea a adaugat ca o initiativa echilibrata ar putea stabili o eventuala modalitate de determinare a ratei dobanzii luand in calcul atat un indice de referinta, cat si cheltuielile de refinantare ale bancilor, care in aceasta perioada sunt extrem de ridicate.

Exista trei tipuri de dobanzi: fixe, variabile si ajustabile. Dobanzile fixe nu pot fi modificate pe durata pe care contractul stipuleaza ca acestea se aplica. Dobanzile variabile evolueaza independent, fara interventia bancii, deoarece ele depind de un indice. In functie de evolutia ROBOR, dobanda aceasta se mareste sau scade, fara ca banca sa faca nimic.

Dobanzile ajustabile - cele care pot fi contestate in instanta, conform ANPC - sunt stabilite de un comitet de preturi al fiecarei banci. Aceste dobanzi sunt stabilite in functie de interesele si nevoile bancilor si tin cont si de conditiile din piata. Dobanda ajustabila se aplica in general la creditele acordate persoanelor fizice.

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor