Criza a lovit fara mila in cele mai puternice economii ale lumii, mii de oameni fiind lasati fara economiile de o viata. Insa nu este neaparat nevoie sa fii si tu unul dintre acei nefericiti.
Cu doua trei calcule si putin ajutor, poti trece de criza economica fara sa fii afectat catusi de putin. Iata zece lucruri pe care Time te sfatuiese sa le faci cu banii tai ca sa nu fi afectat de criza.
Cu cat mai mult cash, cu atat mai sigur
Ca intotdeauna cand lucrurile o iau razna pe pietele financiare, banul lichid este rege. Banii lichizi va pot proteja, in caz de nevoie, de o eventuala vanzare a bunurilor pe care le detineti la preturi de dumping.
De asemenea, banii lichizi va pot permite sa investiti in momentul in care se intrevede iesirea din criza.
"Stiu ca nu pare o idee prea buna, dar acesta este momentul sa cumperi lucruri care sunt de vanzare", spune Mark Henn, de la Harvest Advisors din Cincinnati.
Taiati din cheltuieli
Eliminarea cheltuielilor reprezinta cea mai buna cale pentru acumularea de cat mai multi bani lichizi, si sunt foarte multe cheltuieli care pot fi reduse: notele de plata de la spalatorii, cinele in oras, menajere...
De asemenea, criza este cel mai bun moment in care va puteti lasa de fumat. Gaditi-va cati bani ati economisi astfel.
Icercati sa va platiti datoriile
Desi aceasta perioada este caracterizata de acumularea datoriilor, incercati sa vi le platiti pe cele din urma, oricat de imposibil ar parea.
Incepeti prin a inchide cardurile de credit cele mai mici. In acest fel, veti avea cel putin un sentiment de usurare.
Ulterior, luati aceeasi masura cu cardul care are cea mai mare dobanda, dupa care vine randul creditelor de consum cu dobanzi variabile. Orice ban suplimentar nu trebuie cheltuit, ci folosit pentru reducerea datoriilor.
Asigura-te ca banii tai sunt la adapost
Desi guvernele lumii, inclusiv cel din Romania, au majorat plafonul de garantare a depozitelor bancare, nu uitati ca aceasta masura este doar temporara.
Jucati dupa vechile reguli si nu depozitati peste suma garantata in aceeasi banca, cel putin pana nu va deveni clar ca plafonul maxim de garantare va fi permanentizat si dupa trecerea crizei.
Cumpara actiuni si in alte tari
Intotdeauna ar trebui sa faci investitii si peste hotare, iar acum este mai important ca niciodata sa detineti actiuni si obligatiuni din alte tari.
Investitiile externe nu vor fi imune la depreciere, dar ofera, cel putin, un ragaz de timp pana la acel moment.
Refinanteaza-ti ipotecile
Dobanzile pe termen lung au crescut in ultimele luni, astfel incat ratele devin tot mai mari.
Daca aveti un credit cu rate variabile, care pot creste semnificativ intr-un an sau doi, este de preferat un credit pe 30 de ani cu rate fixe, chiar daca veti plati o rata mai mare decat cea actuala, variabila.
Nu te panica
Sfarsitul lumii vine o singura data, dar pare destul de sigur ca nu va veni acum. Deci actiunile, proprietatile si afacerile vor reveni la valoarea actuala, intr-un final.
A vinde active, in acest moment, poate fi o decizie mai proasta chiar decat cea de a achizitiona actiuni bancare, cum s-a intamplat, in urma cu cativa ani, pe fondul nebuniei imobiliare.
Limiteaza-te la gradul de risc in care poti trai confortabil, admitand ca actiunile pot cadea cu 10% adeseori, cu 20% destul de des si cu peste 30% in unele cazuri. Dar, pe termen lung, actiunile au crescut intotdeauna.
Verirfica-ti rata la cardul de credit
In ultmii ani, a devenit tot mai usor pentru emitentii de carduri sa majoreze dobanzile, in cazul in care uitati de o singura datorie. Daca se intampla asa ceva, sunati si cereti sa reveniti la dobanda initiala.
Nu functioneaza tot timpul, dar emitentii nu vor sa piarda clienti, mai ales daca aveti un istoric pozitiv. Daca ati ratat o singura plata, nu ar trebui sa aveti probleme.
Cat de corecte sunt declaratiile tale bancare
Luand in considerare schimbarile drastice din ultima luna este posibil ca declaratia bancara sa contina erori.
Daca nu o corectati prompt, iar institutia cu care lucrati este preluata de o alta, va va fi foarte greu, in cel mai bun caz, sa va recuperati rapid banii.
Imprumuta bani altora
Daca dintr-un anumit motiv va treziti cu o cantitate suplimentara de bani cand toata lumea alearga dupa lichiditati, profitati de acest lucru si imprumutati un prieten, un membru al familiei sau chiar o persoana straina.
Bancile devin zgarcite, ceea ce creeaza oportunitati pentru dezvoltarea asa numitelor retele de imprumut P2P - peer-to-peer, la o dobanda favorabila.
Sursa: Ziare.com
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...