CUM SE POATE OBTINE MAI USOR UN CREDIT LA BANCA


Data: 19.12.2008

Daca pana acum cateva luni bancile mai inchideau un ochi la restantele la alte imprumuturi, acum cea mai mica restanta poate fi un motiv serios pentru neacordarea unui nou credit.

Astfel ca, atunci cand cere un imprumut, solicitantul este mai intai luat la puricat in cele doua baze de date "sfinte", adica Centrala Riscurilor Bancare si Biroul de credit.

Pentru cei nefamiliarizati, Centrala Riscurilor Bancare este o entitate administrata de Banca Nationala, care colecteaza si furnizeaza informatii despre creditele persoanelor fizice.

Aici ajung date despre creditele mai mari de 5.000 euro, dar si despre clientii care intarzie la plata ratelor, indiferent de valoarea creditului.

Cealalta "biblie" a bancherilor, Biroul de credit, proceseaza datele privind persoanele fizice care au contractat credite de la banci sau societati financiare, au cumparat un produs in sistem leasing sau au fost asigurate impotriva riscului de neplata de o societate de asigurari.

Aici se aduna date referitoare la persoane care au comis fraude sau in datele carora s-au gasit inadvertente, provenite din surse bancare si non-bancare in scopul evaluarii solvabilitatii, al reducerii riscului de creditare si al determinarii gradului de indatorare al debitorilor persoane fizice.

Pentru a fi scutiti insa de surprize la contractarea unui credit, va puteti adresa mai intai unui broker de credite.

"Consultantul financiar va va prezenta oferta de creditare adaptata nevoilor dumneavoastra de la toate bancile partenere", sustin reperezentantii consultantilor financiari.

In cazul in care oferta nu este intocmai cu dorintele dumneavoastra, consultantul va va transmite o alta varianta in functie de solicitarile dumneavoastra.

Dupa ce clientul s-a hotarat asupra unui produs de creditare, consultantul financiar ii transmite lista cu actele necesare precum si oferta finala de creditare, fie personal, fie prin e-mail sau fax.

"Cand are toate actele, clientul trebuie sa contacteze consultantul pentru intocmirea dosarului de credit. Pentru orice nelamurire, clientul poate contacta oricand consultantul pentru informatii suplimentare", sustin consultantii.

Apoi consultantul financiar transmite dosarul integral completat catre sediul central, unde are loc ultima verificare inainte de a fi transmis, in maxim o ora, departamentului de analiza al bancii partenere solicitata de client.

Dosarul de credit este analizat de catre departamentele speciale ale bancilor partenere. Daca sunt solicitate unele completari din partea bancii, acestea sunt transmise catre client de catre broker.

Brokerul de credit poate solicita bancii chiar si urgentarea analizei dosarului si are obligatia de a prezenta corect situatia clientului astfel incat dosarul sa aiba sanse maxime de aprobare, mai sustin consultantii.

In situatia in care dosarul de credit este aprobat, consultantul financiar va transmite data si ora cand clientul trebuie sa se prezinte la sucursala pentru a semna contractul de credit si pentru a ridica suma aprobata.

Un articol de: Vlad Voiculescu

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor