Cum de au reusit Finantele sa obtina bani de la banci la dobanzi din ce in ce mai mici? Cum se descurca bancile cu gestionarea lichiditatilor si cu deprecierea leului, care sunt riscurile si de ce intarzie dezghetarea creditului? Punctele de vedere ale bancherilor difera, unii uitandu-se mai mult la riscuri, iar altii la aspectele pozitive.
Negritoiu: Inainte sa scada, dobanzile trebuie sa urce
Finantarea deficitului bugetar inghite aproape toti leii, nu mai lasa lichiditati pentru companii si se face la un pret care nu are legatura cu piata, rezultat din operatiunile realizate cu un grup de banci pe baza de tranzactii bilaterale finantate de Banca Nationala, sustine Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.
Bancile pot cumpara titluri de stat pe care apoi le sconteaza la BNR la un pret stabilit bilateral intre dobanda la creditul Lombard de 14% si dobanda de politica monetara de 10%. In acest context, el sustine ca este "un non-mesaj" atentionarea BNR catre banci de a fi atente cu dobanzile pe care le ofera la depozite.
"Bancile care platesc dobanzi mari o fac fortat din cauza situatiei de pe piata monetara. Decat sa fii suspendat pentru ca dai cotatii de dobanda de 20%, preferi sa dai dobanda mare la depozitele atrase de la clienti."
De ce nu apeleaza bancile mai mult la creditul Lombard de la BNR (facilitate de finantare disponibila in prezent la dobanda de 14% pe an) in loc sa mareasca succesiv dobanzile la depozite?
"Comparatia este exagerata pentru ca Lombardul este o facilitate overnight si nu poti finanta un portofoliu de credite cu bani overnight. Daca vrei sa iei bani de pe piata la trei luni, dobanda se poate duce si la 30%. Nu echilibreaza Lombardul preturile de pe piata."
Un articol de: Razvan Voican
Integral in Ziarul Financiar
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...