Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au remarcat, la Bruxelles, la conferinta de dupa Summit-ul european de toamna, ca „daca nu ne-a lovit criza financiara, criza economica nu ne iarta". In opinia lui Basescu, efectele crizei asupra României vizeaza atât întârzierea unor investitii deja demarate, dar si greutatea de a angajare, pe viitor, a unor credite externe.
Asa cum a facut-o în trecut si guvernatorul BNR Mugur Isarescu, seful statului a atras atentia ca o solutie pe temen lung, pentru economia româneasca, o reprezinta „dirijarea resurselor spre investitii si nu spre consum". La rândul sau, Premierul Calin Popescu Tariceanu a remarcat ca primul efect al crizei economice de care vorbea presedintele Basescu este anuntul facut de partenerii austrieci privind amânarea investitiei firmei Voest Alpine din România pentru anul 2009. In opinia sa, un efect major al actualei crize asupra României îl reprezinta „riscul de gripaj al economiei reale".
Legat de pachetul energetic, Basescu si Tariceanu au atras atentia ca România se alatura pozitiei celorlalte state din Europa Centrala si de Est privind acordarea unor compensatii pentru masurile de restructurare a industriei pe care acestea le-au luat în anii 90, mai ales marurile sociale. „Platim si acum costurile restructurarii, caci avem 2 milioane de pensionari care nu au limita de vârsta si beneficiaza de pensie anticipata", a spus Basescu. El a reiterat mesajul transmis de România la reuniunea ministrilor de externe de luni, de la Luxemburg, privind „recunoasterea eforturilor la restructurare si o compensare a acestora". În context, premierul a anuntat ca, la minisummit-ul celor 8 state est-europene pe pachetul energetic, desfasurat miercuri seara, participantii au solicitat Comisiei „o solutie convenabila, pâna în luna decembrie". Vream sa fim „o voce puternica", în relatia cu Comisia, a mai spus Tariceanu, legat de „asocierea" celor opt pentru o pozitie comuna.
Pe de alta parte, premierul s-a referit la decizia liderilor europeni privind crearea unui Grup de reflectie. El va fi format din personalitati din afara sferei politice si va avea un rol important în definirea modului în care Uniunea Europeana trebuie sa functioneze în continuare si sa evolueze în perspectiva orizontului de timp 2020-2030. „UE trebuie sa tia cont de provocarile viitorului si sa ramâna totodata un vector de dezvoltare în domenii precum schimbarile climatice, energie si protectia mediului", mai spus premierul român.
Sursa: Amos News
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...