FRICA NATIONALIZARII BANTUIE SISTEMUL BANCAR


Data: 23.01.2009

Cum am putea explica inca o saptamana de "salvare" a sistemului bancar, interventia statelor pentru a injecta miliarde de dolari in planuri anticriza si preluari ale activelor toxice apartinand bancilor, daca nu prin simplul cuvant numit nationalizare?

Saptamana trecuta guvernul irlandez a anuntat nationalizarea Anglo Irish Bank, cea de-a treia mare banca din Irlanda. La inceputul saptamanii in curs guvernul Marii Britanii a anuntat masuri pentru a stimula creditarea.

Acestea includ o schema care are ca rol protectia bancilor impotriva pierderilor. Totodata Royal Bank of Scotland va fi intr-un procent de 70% nationalizata, scrie The Economist.


Analistii se tem ca si Barclays va avea nevoie de ajutor din partea statului.

Pe data de 20 ianuarie 2008, guvernul francez a fost de acord sa injecteze alte 10,5 miliarde de euro in sitemul bancar.

Dupa Franta vin americanii. Acestia lasa in grija lui Obama noile planuri anticriza si noile bugete ce vor fi pompate in sistemul bancar pentru eliminarea activelor toxice din sistem.

Danemarca a bagat si ea din nou mana in buzunar pentru a da capital celor fara lichiditati.

Aceste masuri au fost luate abia dupa cateva saptamani de la alte injectii de capital si garantii din partea guvernelor pentru depozanti si creditori. In ciuda afirmatiilor oficiallilor care cu tarie sustin ca banii nu au fost aruncati pe apa sambetei si in continuare promit salvarea bancilor, institutiile creditoare isi pierd sclipirea pe bursele din intreaga lume.

Previziunile si ele se coloreaza din gri in negru si credit-default-swap-ul (CDS-instrument financiar derivat pentru asigurarea riscului de neplata a imprumuturilor) incepe sa isi piarda din valoare neaducand credibilitate investitorilor.

Zilnic sunt stiri care spun ca bancile sunt stabile, nu vor mai fi falimente rasunatoare si prudenta este cuvantul de pe ordinea de zi. Ba chiar unele au realizat si profit. Fie el mic, cert este ca exista.

Totusi, daca guvernele au reusit sa readuca increderea in capacitatea bancilor de a supravietui, de ce se grabesc sa reintervina iar si iar pentru injectii de capital? Totodata, daca guvernele statelor afectate de criza continua sa tina rotile ajutatoare pentru bancile care reinvata mersul lucrurilor, de ce actionarii acestora nu dau semne de bucurie ?

Raspunsul la cele doua intrebari vine de la autoritati simplu si la obiect: Nu s-a deblocat piata creditelor. Bancile inca sunt prudente in privinta imprumuturilor.

Un alt element cu semn de intrebare intervine in miezul problemei atunci cand oameni ca Jamie Dimon, seful JP Morgan Chase, declara ca banca sa "a dat imprumuturi in tot acest timp de criza".

Analistii sunt de parere ca problema cea mai mare ramane undeva legata de capacitatea de finantare a fiecarei institutii. Chiar daca pietele corporate dau semne de a se dezgheta, celelalte stagneaza la un nivel scazut.

In aceste circumstante, inclinatia normala a bancilor este aceea de a strange cu dintii de capitalul pe care il au.

Nationalizarea bancilor reprezinta o problema pentru multi actionari ai institutiilor creditoare. In conditiile in care statul imprumuta bancile saptamanal cu miliarde, este dificil de evitat o situatie in care detinatorii actuali ai acestor banci sa nu fie pur si simplu "concediati". Desigur, noul detinator ar fi in acest caz statul.

Cu valoarea actiunilor in picaj si "bai de sange pe bursele din intreaga lume", sectorul bancar din intreaga lume se fereste de orice marire de capital din partea statului. Nationalizarea mai are un pas pana sa bata la usa bancilor.

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor