Un imprumut imobiliar de 70.000 de euro pe 30 de ani are costuri totale de pana la 203.000 de euro. O garsoniera confort 1 intr-una dintre zonele decente ale Capitalei costa aproximativ 70.000 de euro. Asta doar daca aveti toti banii la indemana. Daca nu, aceeasi locuinta va costa de la 150.000 de euro, pana la 203.000 de euro in cazul in care imprumutati banii de la banca pe o perioada de 30 (DAE) de ani. Cu Dobanzi Anuale Efective de pana la 11,20%, mai toate bancile din Romania au oferte pentru credite imobiliare in euro. Rata lunara pentru un imprumut pe 30 de ani in valoare de 70.000 de euro variaza intre 380 si 670 de euro, calculata la dobanzile fixe oferite de banci in primul an, potrivit unei analize a portalului financiar www.finzoom.ro. Daca luam in considerare faptul ca, in general, dobanda creste cu minimum un punct procentual cand devine variabila (cel putin in acest moment), obtinem valori intre 450 si 720 de euro pentru rata pe care o vom plati pentru un `credit de garsoniera` dupa primul an de finantare.
Cea mai buna oferta o gasim la Credit Europe Bank, unde rata lunara este de aproximativ 380 de euro la o DAE de 9,11%. La aceasta banca, gradul de indatorare calculat ca procent al ratei in venitul lunar net al solicitantului merge pana la 65%.
ING are o rata de 454 de euro si un grad de indatorare de 60%.
La BRD, rata este de 480 de euro, insa gradul de indatorare maxim acceptat ajunge la 70%, cel mai ridicat nivel de pe piata.
La Domenia Credit platiti lunar 510 euro, dar gradul de indatorare nu depaseste 35%. La Banca Romaneasca, rata este de 415 euro si gradul de indatorare, 35%.
La Alpha Bank, rata, in valoare de 518 euro, poate ajunge pana la 65% din salariu.
Cel mai avantajos credit de la Piraeus presupune o rata lunara de 410 euro. Cel mai atractiv credit al BCR are o rata de 445 de euro, aferenta unei Dobanzi Anuale Efective de 11,09%.
Intr-o analiza recenta a ziarului Cotidianul aratam ca dobanda (fixa in primul an de creditare) se poate dubla atunci cand devine variabila si este calculata in functie de dobanda medie EURIBOR si de marja proprie a bancii. Acelasi principiu se aplica si in cazul creditelor prezentate mai sus, situatie in care, pentru a calcula o rata dupa primul an de creditare, mai adaugam intre 50 si 100 de euro.
Un articol de: Serban Buscu
Integral in Cotidianul
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...