Intreprinderile mici si mijlocii vor beneficia, in acest an, de fonduri suplimentare pentru dezvoltarea activitatilor, in valoarea de aproximativ jumatate de miliard de euro. Cea mai mare parte din acesti bani, adica 300 de milioane de euro, vor proveni de la stat, prin intermediul CEC-ului, EximBank si a Fondului de Contragarantare.
Marti, presedintele Senatului, Mircea Geoana, declara ca autoritatile vor aloca fonduri suplimentare pentru capitalizarea celor trei institutii financiare in cazul in care repornirea creditarii va intarzia sau va esua.
Totusi, avand in vedere cota de piata de doar 4,1 procente din totalul creditului negurnamental a CEC, dar si faptul ca aceasta nu este prezenta pe segmentul creditarilor pentru companiilor mari, analistii se intreaba daca finantarea institutiei de catre stat va fi de ajuns pentru resuscitarea creditarii in Romania.
"Nu cred ca acesti bani vor putea salva de la insolventa grosul firmelor mici si mijlocii. Potrivit estimarilor noastre, peste 20.000 de firme vor intra in insolventa anul acesta, cu 50% mai multe decat anul trecut", a declarat, pentru Business Standard, Arin Octav-Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa.
O alta problema este reprezentata de rapiditatea cu care acesti bani pot fi accesati de intreprinderile mici si mijlocii, dar si de conditiile puse. Potrivit lui Florea Pirvu, vicepresedinte al Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), finantarile vor fi, probabil, acordate pentru productie, nu si pentru stocurile de marfa, care implica riscuri foarte mari.
Restul banilor vor ajunge la IMM-uri prin intermediul bancilor comerciale. Astfel, Banca Comerciala Romana, cea mai mare institutie bancara locala, a anuntat ca urmeaza sa obtina un imprumut de pana la 100 de milioane de euro din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Banii vor fi folositi pentru acordarea unor imprumuturi catre IMM-uri.
BERD este fost actionar al BCR, vanzandu-si participatia in 2006, catre Erste Bank. Potrivit oficialilor, BCR avea un portofoliu pentru intreprinderile mici si mijloci in valoare de peste 2,6 miliarde de euro si o cota de piata de 20 de procente.
Acest imprumut ce va fi acordat BCR pentru IMM-uri este al doilea ca valoare, dupa cel acordat Bancii Transilvania la sfarsitul anului trecut, de peste 100 de milioane de euro.
De asemenea, OTP Bank a anuntat ca se afla in discutii cu BERD pentru acordarea de noi fonduri destinate IMM-urilor, dupa ce a folosit deja zece milioane de euro din aceeasi sursa.
IMM-urile vor beneficia si de facilitati in accesarea fondurilor europene. Astfel, pentru eficientizarea finantarii, perioada de atragere a acestor fonduri va fi redusa de la sase luni la o luna si jumatate, potrivit spuselor ministrului de resort, Constantin Nita.
Suma totala pe care o pot obtine IMM-urile de la UE, pana in 2013, se ridica la valoarea de 800 de milioane de euro.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...