O crestere a dobanzilor la creditele pentru clientii individuali este inevitabila in acest moment, intrucat nivelul actual este foarte jos, spune Sorin Popa, seful retailului BRD-SocGen. `In Romania suntem la un nivel al dobanzilor, cel putin la euro, care nu reflecta realitatile pietei si riscurile. Un nivel al dobanzii foarte jos va penaliza pana la urma toate bancile`, considera Popa. Totusi, el afirma ca BRD nu a majorat in ultimul timp dobanzile la creditele de retail, o asemenea decizie urmand sa fie discutata. Ramane sa fie discutat si daca scumpirea va viza doar creditele noi sau si pe cele aflate in sold.
Inca de la sfarsitul verii, cand turbulentele de pe pietele financiare au dus la scaderea lichiditatii si cresterea costurilor de refinantare, mai multi dintre jucatorii locali cu strategii agresive de preturi s-au vazut nevoiti sa faca ajustari.
Volksbank a majorat inca din septembrie dobanzile la euro, inclusiv pentru creditele in sold, incurajand clientii sa treaca pe finantari in lei sau in franci elvetieni. Si Banca Transilvania a luat in toamna decizia de a majora dobanzile la creditele de retail, inclusiv ca o masura de a-si intari politica de riscuri, in conditiile in care avea o cerere foarte mare de finantari.
Totusi, odata cu apropierea sarbatorilor, mai multi jucatori au continuat traditia anilor trecuti, lansand campanii promotionale bazate pe reduceri de dobanzi la credite.
Popa subliniaza ca si publicitatea pentru aceste credite pune anumite probleme, in conditiile in care este anuntat un nivel redus al dobanzii, dar care este valabil doar pe termen scurt.
Aceasta metoda de a acorda credite cu dobanda redusa pentru primele luni de derulare a contractului a fost lansata inca de anul trecut, bancherii ocolind astfel normele BNR care limitau gradul de indatorare al clientilor la cel mult 40% din venituri.
Desi din vara bancile au inceput sa primeasca avizul pentru normele proprii de creditare, care permit si acceptarea unui grad de indatorare mai mare, bancherii au descoperit ca aceste credite, cu dobanzi foarte atractive la inceput, sunt un bun instrument de marketing.
Inclusiv BRD a lansat o asemenea alternativa pentru imprumuturile ipotecare, odata cu implementarea normelor proprii de creditare. Totusi, Popa spune ca BRD pastreaza o atitudine `la fel de prudenta` fata de piata imobiliara si evita sa se implice in finantarea de proiecte.
Un articol de: Liviu Chiru
Integral in Ziarul Financiar
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...