Un buzoian a dat în judecatÄ banca de la care a luat credit pentru cÄ i-a mÄrit nejustificat dobânzile. Ĺi a Ĺi câĹtigat. Nici nu începuse vreo crizÄ financiarÄ când banca la care Valeriu Nicolae încheiase un credit pentru nevoi personale a hotÄrât mÄrirea dobânzii, în repetate rânduri, pe criterii vagi, explicate fugitiv în contract, precum „evoluĹŁia pieĹŁei monetare“. În plus, deĹi contractul prevedea acest lucru, banca nu Ĺia notificat clientul în legÄturÄ cu schimbarea decât o singurÄ datÄ. „Consumatorul a acĹŁionat de pe o poziĹŁie inegalÄ în raport cu banca.“ AĹa era enunĹŁatÄ decizia JudecÄtoriei BuzÄu, cea care avea sÄ-i dea câĹtig de cauzÄ lui Valeriu Nicolae. Concret, potrivit magistraĹŁilor, contractul încheiat între sucursala localÄ a BÄncii RomâneĹti Ĺi client avea clauze prestabilite de cÄtre împrumutator, fÄrÄ a-i da posibilitatea contractantului de a modifica sau înlÄtura vreuna dintre aceste clauze. Cu alte cuvinte, consumatorul nu a avut posibilitatea sÄ negocieze vreo clauzÄ din contract, întregul act juridic fiindu-i impus, în forma respectivÄ, de cÄtre bancÄ.
La final, banca a fost obligatÄ sÄ rezilieze contractul, sÄ revinÄ la dobânda iniĹŁialÄ pânÄ la plata creditului Ĺi sÄ plÄteascÄ Ĺi cheltuielile de judecatÄ.
Povestea creditului lui Valeriu Nicolae, 35 de ani, directorul Ĺcolii din comuna buzoianÄ MÄgura, începe cu o dobândÄ de 9,75% pe an. Suma împrumutatÄ: 2.550 de euro, pentru nevoi personale, ce urma sÄ fie rambursatÄ în 60 de luni. AdicÄ, iniĹŁial, 53,89 euro (ratÄ Σ dobândÄ) pe lunÄ. „Împrumutatorul a modificat succesiv dobânda de la 9,75% la 10% Ĺi apoi, în scurt timp, de la 10% la 11,50%, prima datÄ notificându-l pe împrumutat, iar ulterior fÄrÄ a-l notifica, în ambele cazuri, însÄ, fÄrÄ a încheia un nou grafic de rambursare“, aratÄ decizia instanĹŁei.
Valeriu Nicolae a aflat despre a doua majorare printr-o notificare, datatÄ 10.05.2007, în care era anunĹŁat cÄ înregistreazÄ cÄtre bancÄ o restanĹŁÄ de 0,38 ratÄ credit Ĺi 1 euro comision. Sume pe care, dacÄ nu le-ar fi achitat în termen de maximum cinci zile calendaristice de la data primirii notificÄrii, ar fi intrat în categoria „raportÄrii la Biroul de Credit Ĺi Centrala Riscurilor Bancare“. Acesta a fost momentul în care Valeriu Nicolae a hotÄrât sÄ reclame banca la Oficiul pentru ProtecĹŁia Consumatorilor.
În urma unui proces-verbal întocmit de OPC BuzÄu, Valeriu Nicolae s-a adresat JudecÄtoriei BuzÄu pentru a i se face dreptate. Potrivit dosarului din cazul de faĹŁÄ, prima clauzÄ din contractul pe care Valeriu Nicolae l-a semnat cu banca stipula cÄ „în cazul în care evoluĹŁia pieĹŁei monetarfinanciare justificÄ o astfel de mÄsurÄ, banca va putea modifica unilateral procentul de dobândÄ curentÄ contractualÄ“, neexistând însÄ vreo raportare la un indicator precis pentru aceste modificÄri.
Acesta a fost Ĺi motivul pentru care instanĹŁa buzoianÄ a apreciat cÄ „este de netÄgÄduit cÄ piaĹŁa financiarÄ evolueazÄ diferit în funcĹŁie de indicele la care te raportezi“. Iar de aici pânÄ la lezarea intereselor consumatorului nu a mai fost decât un pas. „AceastÄ modalitate de exprimare face ca respectiva clauzÄ sÄ fie interpretatÄ doar în favoarea împrumutatorului“, precizeazÄ magistraĹŁii.
Ĺi, din moment ce contractul impus de bancÄ intra sub incidenĹŁa Legii nr. 193/ 2000, împrumutatul având calitatea de consumator, iar banca de comerciant, instanĹŁa a decis cÄ banca nu avea niciun drept sÄ impunÄ modificarea dobânzii fÄrÄ a-l informa pe consumator ce reprezintÄ fluctuaĹŁiile de pe piaĹŁa monetarÄ menĹŁionate în contract.
ReprezentanĹŁii sucursalei bÄncii s-au apÄrat în instanĹŁÄ solicitând anularea procesuluiverbal întocmit de OPC, precizând cÄ prezentele clauze din contract sunt cele generale, folosite la nivelul tuturor bÄncilor. De asemenea, aceĹtia au motivat cÄ toate instituĹŁiile financiar-bancare sunt influenĹŁate de politica BÄncii NaĹŁionale a României, cea care stabileĹte rata dobânzii de referinĹŁÄ Ĺi ratele medii ale dobânzilor pe piaĹŁa interbancarÄ.
Cu alte cuvinte, potrivit reprezentanĹŁ ilor BÄncii RomâneĹti prezenĹŁi la proces, „nu se poate susĹŁine reaua-credinĹŁÄ a bÄncii (...) aceasta fiind o practicÄ generalizatÄ la nivelul instituĹŁiilor financiar- bancare“. JudecÄtoria BuzÄu extras din motivarea sentinĹŁei Contractul încheiat este unul de adeziune, clauzele cuprinse fiind prestabilite de cÄtre împrumutator, fÄrÄ a da posibilitatea cocontractantului de a modifica sau înlÄtura vreuna dintre clauze.
SFATURI PENTRU CLIENTII NEMULTUMITI
ClienĹŁii bÄncilor care se simt nedreptÄĹŁiĹŁi de deciziile luate de instituĹŁiile bancare au la dispoziĹŁie mai multe cÄi de atac, potrivit preĹedintelui AutoritÄĹŁii NaĹŁionale pentru ProtecĹŁia Consumatorilor, Dan Vlaicu. Acesta a explicat însÄ cÄ fiecare caz în parte trebuie analizat Ĺi, în funcĹŁie de fiecare situaĹŁie, clientul poate urma câĹŁiva paĹi:
> contractul trebuie citit cu multÄ atenĹŁie, pentru a vedea dacÄ modificÄrile s-au fÄcut cu încÄlcarea acestuia;
> în cazul în care considerÄ cÄ decizia bÄncii nu a respectat contractul, trebuie reclamat la bancÄ acest lucru;
> dacÄ nu primeĹte un rÄspuns favorabil de la bancÄ, se adreseazÄ AutoritÄĹŁii NaĹŁionale pentru ProtecĹŁia Consumatorilor (ANPC), la oficiile teritoriale. În funcĹŁie de fiecare caz în parte, instituĹŁia poate sancĹŁiona banca Ĺi poate dispune intrarea în legalitate, adicÄ respectarea drepturilor consumatorilor. O altÄ variantÄ este încheierea unui procesverbal de clauzÄ abuzivÄ de cÄtre ANPC Ĺi trimiterea în instanĹŁÄ;
> depune o reclamaĹŁie împotriva bÄncii la BNR;
> se adreseazÄ direct instanĹŁei;
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...