PROFESORUL ROMAN CARE A INVINS O BANCA


Data: 23.10.2008

Un buzoian a dat în judecată banca de la care a luat credit pentru că i-a mărit nejustificat dobânzile. Şi a şi câştigat. Nici nu începuse vreo criză financiară când banca la care Valeriu Nicolae încheiase un credit pentru nevoi personale a hotărât mărirea dobânzii, în repetate rânduri, pe criterii vagi, explicate fugitiv în contract, precum „evoluĹŁia pieĹŁei monetare“. În plus, deşi contractul prevedea acest lucru, banca nu şia notificat clientul în legătură cu schimbarea decât o singură dată.

La final, banca a fost obligată să rezilieze contractul, să revină la dobânda iniĹŁială până la plata creditului şi să plătească şi cheltuielile de judecată. 

Consumatorul a acĹŁionat de pe o poziĹŁie inegală în raport cu banca.“ Aşa era enunĹŁată decizia Judecătoriei Buzău, cea care avea să-i dea câştig de cauză lui Valeriu Nicolae. Concret, potrivit magistraĹŁilor, contractul încheiat între sucursala locală a Băncii Româneşti şi client avea clauze prestabilite de către împrumutator, fără a-i da posibilitatea contractantului de a modifica sau înlătura vreuna dintre aceste clauze. Cu alte cuvinte, consumatorul nu a avut posibilitatea să negocieze vreo clauză din contract, întregul act juridic fiindu-i impus, în forma respectivă, de către bancă.

Povestea creditului lui Valeriu Nicolae, 35 de ani, directorul şcolii din comuna buzoiană Măgura, începe cu o dobândă de 9,75% pe an. Suma împrumutată: 2.550 de euro, pentru nevoi personale, ce urma să fie rambursată în 60 de luni. Adică, iniĹŁial, 53,89 euro (rată Σ dobândă) pe lună. „Împrumutatorul a modificat succesiv dobânda de la 9,75% la 10% şi apoi, în scurt timp, de la 10% la 11,50%, prima dată notificându-l pe împrumutat, iar ulterior fără a-l notifica, în ambele cazuri, însă, fără a încheia un nou grafic de rambursare“, arată decizia instanĹŁei.

Valeriu Nicolae a aflat despre a doua majorare printr-o notificare, datată 10.05.2007, în care era anunĹŁat că înregistrează către bancă o restanţă de 0,38 rată credit şi 1 euro comision. Sume pe care, dacă nu le-ar fi achitat în termen de maximum cinci zile calendaristice de la data primirii notificării, ar fi intrat în categoria „raportării la Biroul de Credit şi Centrala Riscurilor Bancare“. Acesta a fost momentul în care
Valeriu Nicolae a hotărât să reclame banca la Oficiul pentru ProtecĹŁia Consumatorilor.

În urma unui proces-verbal întocmit de OPC Buzău, Valeriu Nicolae s-a adresat Judecătoriei Buzău pentru a i se face dreptate. Potrivit dosarului din cazul de faţă, prima clauză din contractul pe care Valeriu Nicolae l-a semnat cu banca stipula că „în cazul în care evoluĹŁia pieĹŁei monetarfinanciare justifică o astfel de măsură, banca va putea modifica unilateral procentul de dobândă curentă contractuală“, neexistând însă vreo raportare la un indicator precis pentru aceste modificări.

Acesta a fost şi motivul pentru care instanĹŁa buzoiană a apreciat că „este de netăgăduit că piaĹŁa financiară evoluează diferit în funcĹŁie de indicele la care te raportezi“. Iar de aici până la lezarea intereselor consumatorului nu a mai fost decât un pas. „Această modalitate de exprimare face ca respectiva clauză să fie interpretată doar în favoarea împrumutatorului“, precizează magistraĹŁii.

Şi, din moment ce contractul impus de bancă intra sub incidenĹŁa Legii nr. 193/ 2000, împrumutatul având calitatea de consumator, iar banca de comerciant, instanĹŁa a decis că
banca nu avea niciun drept să impună modificarea dobânzii fără a-l informa pe consumator ce reprezintă fluctuaĹŁiile de pe piaĹŁa monetară menĹŁionate în contract.

ReprezentanĹŁii sucursalei băncii s-au apărat în instanţă solicitând anularea procesuluiverbal întocmit de OPC, precizând că prezentele clauze din contract sunt cele generale, folosite la nivelul tuturor băncilor. De asemenea, aceştia au motivat că toate instituĹŁiile financiar-bancare sunt influenĹŁate de politica Băncii NaĹŁionale a României, cea care stabileşte rata dobânzii de referinţă şi ratele medii ale dobânzilor pe piaĹŁa interbancară.

Cu alte cuvinte, potrivit reprezentanĹŁ ilor Băncii Româneşti prezenĹŁi la proces, „nu se poate susĹŁine reaua-credinţă a băncii (...) aceasta fiind o practică generalizată la nivelul instituĹŁiilor financiar- bancare“. Judecătoria Buzău extras din motivarea sentinĹŁei Contractul încheiat este unul de adeziune, clauzele cuprinse fiind prestabilite de către împrumutator, fără a da posibilitatea cocontractantului de a modifica sau înlătura vreuna dintre clauze. 


SFATURI PENTRU CLIENTII NEMULTUMITI

Clienţii băncilor care se simt nedreptăţiţi de deciziile luate de instituţiile bancare au la dispoziţie mai multe căi de atac
, potrivit preşedintelui Autorităţii NaĹŁionale pentru ProtecĹŁia Consumatorilor, Dan Vlaicu. Acesta a explicat însă că fiecare caz în parte trebuie analizat şi, în funcĹŁie de fiecare situaĹŁie, clientul poate urma câĹŁiva paşi:

> contractul trebuie citit cu multă atenĹŁie, pentru a vedea dacă modificările s-au făcut cu încălcarea acestuia;

> în cazul în care consideră că decizia băncii nu a respectat contractul, trebuie reclamat la bancă acest lucru;

> dacă nu primeşte un răspuns favorabil de la bancă, se adresează Autorităţii NaĹŁionale pentru ProtecĹŁia Consumatorilor (ANPC), la oficiile teritoriale. În funcĹŁie de fiecare caz în parte, instituĹŁia poate sancĹŁiona banca şi poate dispune intrarea în legalitate, adică respectarea drepturilor consumatorilor. O altă variantă este încheierea unui procesverbal de clauză abuzivă de către ANPC şi trimiterea în instanţă;

> depune o reclamaĹŁie împotriva băncii la BNR;

> se adresează direct instanţei;

Sursa:

Evenimentul Zilei


Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor