Socul crizei, care s-a manifestat prin falimentarea unor nume mari ale sistemului financiar mondial, precum Lehman Brothers, si prin rarefierea finantarii disponibile, da frisoane si bancherilor din Romania. Scumpirea banilor si speculatiile impotriva leului, care au pompat procente la dobanzi, au franat creditarea, iar bancherii sunt tot mai reticenti.
Bancile orientate puternic pe creditarea in valuta ar putea fi obligate sa apese pe frana, insa vor continua sa acorde credite, in special in moneda nationala. Ratele de crestere ale creditarii, puse sub presiune de costurile in crestere ale imprumuturilor, de fluctuatia leului si de restrictiile impuse prin regulamentul de creditare impus de Banca Nationala a Romaniei, se vor plafona.
Asta in ciuda faptului ca, in Romania, intermedierea financiara, calculata ca pondere a creditului neguvernamental in PIB, este la un nivel destul de redus, de 35%, in conditiile in care intermedierea financiara in UE15 era de 114% in 2005. Unii bancheri au pus stop creditarii populatiei in euro si franci elvetieni sau au restrictionat sever acordarea de imprumuturi. Socul de curs si de dobanda aferent creditelor in valuta a determinat ca marea majoritate a bancilor, ale caror norme au fost avizate de BNR, sa se reorienteze catre creditele in lei cu dobanda fixa, gradul de indatorare fiind mult diminuat, intre 38% si 66% din veniturile clientilor, in urma aplicarii regulamentului. “Am vazut ca foarte multe banci, ale caror norme au fost avizate de BNR, s-au orientat catre creditele in lei cu dobanda fixa”, a declarat pentru Business Standard Nicolae Cinteza, director al Directiei Supraveghere din cadrul Bancii Nationale.
Ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental s-a temperat puternic in lunile din vara, cu 13 puncte procentuale, de la 63,4% in iunie pana la 50,5% in septembrie. Soldul imprumuturilor companiilor si populatiei se cifra, la finele lunii septembrie, la 52 mld. euro.
Analistii considera ca efectul de baza dat de cresterile accelerate inregistrate anul trecut pe segmentul creditarii populatiei, aplicarea regulamentului restrictiv al BNR si eliminarea creditelor in franci de catre unele banci vor aduce o contractie a avansului creditelor pana la 30-40% la finele anului, de la peste 60%.
Un articol de: Gabriel Folcut
Integral in Business Stadard
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...