Romanii care au imprumuturi in franci elvetieni vor trebui sa-si refinanteze creditele daca vor sa evite majorarea costurilor cu dobanda, generate de cresterea riscurilor valutare, sunt de parere analisti financiari.
Contextul international si reglementarile BNR in domeniul creditarii au fosrta bancile comerciale din Romania sa-si scoata din portofoliu produsele in franci elvetieni. Romanii au imprumutat in franci elvetieni echivalentul a 14,3 miliarde euro, ceea ce reprezinta 15% din totalul creditelor in valuta, desi oficialii Bancii Centrale au avertizat in permanenta asupra riscurilor la care se expun cei care contracteaza astfel de imprumuturi.
Pana in prezent, un numar de sapte banci si-au revizuit atitudinea fata de creditele in CHF. Volksbank, Piraeus Bank, Credit Europe Bank, Banca Romaneasca si Millennium Bank au stopat acordarea de credite in franci elvetieni, in timp ce Raiffeisen Bank si OTP Bank au decis limitarea acestora, pe motiv ca au ajuns sa aiba costuri similare celor in euro.
"Unul dintre motivele pentru care bancile au renuntat la acordarea de credite in franci elvetieni este acela ca riscul valutar, in urma aplicarii regulamentului BNR, este mult mai mare, de 25%, fata de cel la moneda unica, anulandu-se astfel acel diferential de dobanda", a declarat Lucian Anghel, analistul-sef al BCR, citat de Business Standard.
In aceste conditii, specialistii in domeniu sustin ca refinantarea in euro este cea mai buna optiune in momentul de fata, dar nu exclud nici refinantarile in moneda nationala, in situatia in care se doreste evitarea oricarui risc valutar.
Ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental s-a temperat puternic in ultimele doua luni din vara, cu 13 puncte procentuale, de la 63,4% in iunie, pana la 55,8% in iulie si 50,4% in august, pe fondul discutiilor despre noul regulament de creditare al bancii centrale si scumpirii finantarilor.
Creditele in valuta sunt in continuare in topul preferintelor clientilor, avand o pondere de 54,53% din totalul imprumuturilor, fata de 54,12% in iulie, mai scrie publicatia economica.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...