Anul acesta am asistat la o serie de noutati pe piata bancara din Romania. Nume noi, nume mai vechi schimbate, nume cunoscute aparute pe strada noastra. Si la nivelul produselor si serviciilor s-au remarcat variatiuni insa.....pe aceeasi tema. Reduceri de dobanzi , urmate de majoriri, sau de comisioane noi sau ale costuri care sa acopere reducerile de dobanzi. Pe piata bancara pentru persoanele fizice, capul de afis l-a tinut relaxarea normelor de creditare. De fapt, renuntarea la restrictiile impuse de BNR si trecerea la creditarea dupa normele proprii fiecarei banci insa, si acestea, aprobate de BNR. Rezultatul....credite fara avans, dar nu in toate cazurile, grad de indatorare de maxim 70% dar mnumai pentru clientii eligibili, dobanzi promotionale, dar pe perioade scurte.
Sistemul bancar din Romania s-a transformat semnificativ in acest an, atat din punctul de vedere al aparitiei unor noi jucatori pe piata, dar mai ales daca ne uitam la produsele si serviciile oferite clientilor. Cinci institutii importante au intrat in acest an pe piata financiar-bancara din Romania.
Este vorba despre Bank of Cyprus, banca spaniola La Caixa, Fortis Bank din Belgia Blom Bank France Paris, Finicredito membra a grupului portughez Finibanco, si banca portugheza Millennium care, dupa ce a pierdut cursa pentru cumprarea Bancii Cmerciale Romane in fata austriecilor de la Erste Bank, a decis o intrare in forta pe piata romaneasca cu o investitie de la zero.
Nu in ultimul rand, Royal Bank of Scotland se afla in plin proces de preluare a operatiunilor ABN Amro Bank Romania. In plus, alte 98 de institutii de credit au notificat Banca Nationala a Romaniei intentia de a oferii servicii financiare direct pe piata romaneasca. De asemenea, doua institutii financiare si patru institutii de emitere de moneda electronica intentioneaza sa intre pe piata din Romania.
Dar, in acest an am asistat si la deschiderea unei sucursale a unei banci romanesti in strainatate.
Este vorba despre Banca Transilvania, care a deschis o sucursala in Cipru. Astfel, in acest moment pe piata bancara activeaza 41 de institutii de credit, dintre care 9 sucursale ale unor banci straine si o cooperativa de credit. Doar 6 dintre acestea au capital majoritar autohton.
Pe langa intrarea unor noi banci in piata, am asistat si la o extindere agresiva in teritoriu. Astfel, numarul de unitati teritoriale a crescut cu 774 de unitati doar in primele noua luni ale acestui an, an timp ce numarul de salariati a ajuns la aproape 63.500, fata de putin peste 58.000 la sfarsitul anului trecut. O tendinta mai accentuata de extindere s-a inregistrat in mediul urban, cu 97% din unitatile nou deschise. Doar 14 banci detin unitati in mediul rural, dintre care se detaseaza ca marime CEC, iar ca dinamica BRD -Groupe Societe Generale.
Integral pe The Money Channel
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...