STRESS-TESTUL VA FI APLICAT DE BANCI PE CATEGORII DE CLIENTI, IN FUNCTIE DE VENITURI


Data: 30.07.2008

Stress-testele propuse de BNR in regulamentul pentru creditarea populatiei vor fi aplicate unor grupe de clienti, stabilite dupa venituri, si nu fiecarui client in parte, asa cum proiectul prevedea initial, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Astfel, bancile vor fi in continuare obligate sa realizeze stress-teste, insa vor fi aplicate pe anumite categorii de clienti, stabilite anterior in functie de venituri.

`Categoriile de clienti se fac, in primul rand, in functie de venit. In anumite marje de venit, riscurile sunt cam aceleasi`, a declarat Vasilescu. Principiul de efectuare a testelor de rezistenta va fi astfel pastrat in regulament, insa BNR va renunta la sintagma `stress test`, conform declaratiilor consilierului guvernatorului. `Aceasta sintagma streseaza ea insasi si, cu siguranta, din punct de vedere stilistic, lucrurile vor suferi schimbari foarte mari, in sensul clarificarii lor`, a explicat consilierul guvernatorului BNR.

Sistemele de analiza de risc nu vor fi supuse unei validari separate din partea BNR, a precizat Vasilescu, insa bancile vor fi verificate prin Directia de Supraveghere. `Eu cred ca, logic, acest supliment de document va presupune si un supliment de validare`, a precizat consilierul guvernatorului BNR. BNR ar putea reduce si termenul de 45 de zile prevazut initial pana la aplicarea regulamentului de catre banci, timp in care acestea vor aplica vechile norme, a mentionat Vasilescu.

`Expertii de la BNR cred ca 45 de zile este un termen prea lung. S-ar putea sa mai fie ajustat. Este limpede: nu poate sa aplice noile modificari, le aplica pe cele vechi. Creditarea va fi restrictionata pana la definitivarea regulamentului propriu de creditare`, a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Pe 8 iulie, BNR a afisat un proiect de regulament care ar impune bancilor sa ia in calcul un nivel al veniturilor permanente ale solicitantilor de credit `care nu poate depasi cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior`, in cazul in care nu pot atesta continuitatea acestora.

Conform proiectului initial, bancile ar trebui sa realizeze de asemenea un stress test, prin care sa ia in evalueze capacitatea de rambursare a creditului in cazul fiecarui client, luand in calcul cele mai aspre conditii de creditare din ultimele 18 luni. Bancherii s-au intalnit luni cu reprezentantii bancii centrale pentru a discuta despre regulament. Joi, 31 iulie, expira termenul pana la care proiectul se afla in dezbatere publica.

De la inceputul acestui an, ritmul anual de crestere al creditului neguvernamental a depasit constant 60%, alimentat de avansul considerabil al imprumuturilor in valuta, in special catre populatie, potrivit statisticilor BNR.

Sursa: NewsIn

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor