Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale


Data: 16.07.2015

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de catre ASF pe standardele Solvency II, aplicate de la 1 ianuarie 2016 -, care ar indeplini cerinta de capital de solvabilitate (SCR) de peste 100% in cazul unei catastrofe naturale cum ar fi un cutremur. Doar trei astfel de companii ar face fata in cazul unor inundatii, transmite Mediafax, citand Raportul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) privind evaluarea activelor si pasivelor si testul de stres (Balance Sheet Review - BSR). "La nivel individual, numai ING a inregistrat, ulterior testarii la stres pentru cazul cutremurelor, o valoare a ratei SCR mai mare de 100%, in timp ce Allianz a inregistrat o valoare pozitiva a ratei SCR, dar sub 100%. Toate celelalte societati de asigurare participante la exercitiu au inregistrat in cazul acestui scenariu o valoare a ratei SCR sub 0%", noteaza raportul citat.

In cazul scenariilor privind inundatiile, exista pe piata din Romania trei asiguratori, respectiv Allianz, Generali si ING, care au inregistrat o valoarea a ratei SCR de peste 100%. Restul companiilor nu au respectat pragul SCR. Groupama si Omniasig au inregistrat valori pozitive ale ratei SCR, dar sub 100%, in timp ce restul de opt asiguratori au consemnat valori negative ale ratei SCR. Pentru scenariul de stres de depreciere a leului, patru companii (Allianz, Generali, ING si Omniasig) au inregistrat valori ale ratei SCR peste 100%. 

In conditii de stres, si anume in conditiile anumitor scenarii adverse de pe piata financiara si a asigurarilor, societatile de asigurare participante la aceasta evaluare nu ar avea capital suficient. Scenariile privind testele de stres specifice asigurarilor (si anume scenarii privind testele de stres care implica si catastrofe naturale, respectiv cutremur si inundatii) au cel mai mare impact asupra pozitiei societatilor de asigurare participante cu privire la regimul de supraveghere Solvabilitate II", se arata in comunicatul citat. Potrivit Mediafax, in scenariul de catastrofa naturala cu cutremur, valoarea SCR agregata creste de la 5,4 miliarde lei in scenariul de baza, la 6,4 miliarde lei, insa totalul fondurilor proprii eligibile pentru acoperirea SCR a scazut de la 174 milioane lei la â€3,6 miliarde lei. 

Mai putin sensibile cand vine vorba de scenariile privind testele de stres pentru piata financiara si situatia economica (inclusiv aprecierea si deprecierea leului), rata SCR‐ului median scade de la 48% pentru scenariul de baza, la 40% pentru scenariul de apreciere a monedei nationale si la 42% pentru scenariul de depreciere.

"Societatile participante trebuie sa pregateasca planuri de actiune care sa includa masurile menite sa corecteze orice problema identificata ca rezultat al exercitiului BSR si testului de stres. Planurile de actiune vor fi verificate de ASF si vor include toate masurile adoptate de societatile participante respective dupa sfarsitul lunii iunie 2014 si care sunt susceptibile sa corecteze deficientele identificate in cursul execitiului BSR", se mai arata in raport.

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Reduceri la polita de asigurare facultativa a locuintei

Omniasig Vienna Insurance Group ofera in perioada iulie–septembrie 2013 reduceri de pana la 25%...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor