Ghidul fraudelor in asigurarile auto


Data: 02.02.2007

Vigilenta asiguratorilor e incercata cel mai frecvent de aranjorii de accidente in afara orasului, fabricate instant, fara victime, fara martori.



Accidentele nu sunt intotdeauna atat de spontane precum par

In afara de gainariile amatorilor, in Romania exista retele `profesioniste` care opereaza pentru incasarea sumelor din asigurare.

Accidente `aranjate`, provocate intentionat, daune majorate dupa incident si, mai nou, amenintarile pentru recunoasterea vinovatiei sunt cele mai frecvente stratageme incercate de soferi pentru a insela societatile de asigurari si a incasa cat mai multi bani de pe urma politelor incheiate.

O gaselnita de 2.000-3.000 de lei


In aceasta categorie se incadreaza masinile usor avariate in urma unor la fel de banale tamponari. `Placa` servita de sofer politistului este, de regula: `Am dat cu spatele si l-am lovit pe celalalt` sau `am gasit-o lovita in parcare`. `Gainaria` apare cand, singur sau cu ajutorul unui prieten, soferul mai tamponeaza masina pentru ca avaria sa fie mai mare si, implicit, si despagubirile societatii. Sau `prietenul` recunoaste ca l-a lovit. `Are loc inversarea vinovatiei: autoturismul cel mai ieftin este `vinovat`, iar autoturismul cu reparatia mai scumpa se rezolva pe asigurarea RCA`, ne-a declarat Alina Nastase, Departamentul comunicare-relatii publice Omniasig.

Ultima `inventie`: masina avariata este tractata, `intamplator` cablul de remorcare se desprinde si masina se loveste de... un zid, copac etc. Societatea s-a confruntat si cu alte scenarii: masina avariata e reparata la un service aflat `intre blocuri` si facturarea pieselor se face la preturi de trei-cinci ori mai mari decat cele originale. In plus, se efectueaza alte reparatii/revizii (care nu au legatura cu asigurarea) cu diferenta de bani.

Alta situatie: masina e avariata intentionat, despagubirea este mai mare decat valoarea masinii pe piata, sau autoturismul avariat este prezentat la mai multe societati de asigurare si, bineinteles, accidentul este declarat de mai multe ori la politie. De asemenea, asigurarea Casco pentru autoturisme se incheie pentru masini care au fost deja avariate pe dedesubt sau la motor, pe unde inspectia de risc nu face verificari. Nu in ultimul rand, accidentul se declara la o alta data si in alte conditii (care sa se incadreze in despagubirea Casco), de obicei la autoaccidentari minore. Si lista ramane deschisa...

Asemenea `accidente` sunt despagubite cu sume mici, de ordinul zecilor de milioane (in medie 2.000-3.000 de lei). Cei pusi pe castig refuza repararea masinii sub diferite pretexte si cer societatilor despagubirile banesti. Unele situatii starnesc rasul, clientii invoca traume psihice si nu mai vor sa isi repare masina. Dar vor urgent banii din asigurare!

Reteaua `aranjorilor` de accidente


Adevaratele retele opereaza dupa scenarii bine structurate si nu se multumesc doar cu inscenarea accidentelor, ci chiar le produc! Exista pe piata auto ceea ce specialistii numesc `aranjori de accidente`. Un accident `aranjat` are elemente identice: intotdeauna masina implicata este una de lux, are valoare mare (atat valoarea asigurata, cat si valoarea declarata in polita). Autovehiculul provine din tara sau din strainatate si, de regula, a fost implicat intr-un eveniment rutier. In fapt, masina este putin `cosmetizata`. Accidentul are loc in afara orasului, intr-un camp deschis (pentru evitarea martorilor care ar putea vedea fie si de la distanta) si niciodata nu exista victime in urma coliziunii.

Accidentul are loc stupid de simplu: pe o sosea neteda `ca-n palma`, soferul pierde controlul volanului si se tamponeaza de un copac sau de o borna kilometrica. Regula: intr-un astfel de caz, exista trei personaje principale: proprietarul, avocatul si soferul. Personajele secundare pot fi: brokerul (agentul care incheie asigurarea) si, foarte rar, politistul care constata accidentul. Alta regula: niciodata proprietarul nu este acelasi cu soferul care comite accidentul. Portretul proprietarului este parca scos din peliculele cu musculosul Van Damme, in timp ce soferul vinovat este o domnisoara plapanda, fara `pata`, care se grabeste sa isi recunoasca greseala.

Daca reprezentantul societatii de asigurari se intereseaza in amanunt despre accident, proprietarul incepe scandalul si ameninta cu instanta. Aici apare avocatul care este, evident, de partea proprietarului. Sunt cazuri cand brokerul merge `mana-n mana` cu proprietarul. Cel mai fecvent caz intalnit este fotografierea neclara a seriei sasiului, element important in identificarea unei masini. Contrar a ceea ce cred multi, foarte rar se intampla ca un politist sa faca parte din scenariu, sunt de parere reprezentantii din asigurari. Politistul constata ca a avut loc un accident si ia declaratiile partilor. Restul actiunii se desfasoara intre companie si client.

Un caz pe care il analizeaza procurorii este cel al unui autovehicul implicat intr-un astfel de `accident`. Varianta aleasa: la Generali are RCA, iar la Allianz, Casco. Masina este implicata intr-un accident de circulatie. La Allianz Tiriac, soferul este vinovat, iar in accidentul declarat la Generali acelasi sofer comite accidentul. In plus, persoana asigurata de raspundere civila detine de la proprietar procura pe persoana fizica, cu o data dinaintea producerii accidentului. Cazul este in curs de solutionare de procurori si frauda a putut fi evitata numai prin colaborarea dintre cele doua companii.

Uite masina, nu-i masina


O alta colaborare a celor doua societati a scos la iveala alt scenariu, de furt. In urma cu cativa ani, un cetatean achizitioneaza o masina de lux avariata. La doi-trei ani, aceeasi masina intra in asigurare la Generali si dupa alta perioada este declarata furata. Reprezentantii companiei se intereseaza de soarta masinii si o gasesc... in arhiva Allianz.

Concluzii: in realitate, masina initiala nu mai exista, dar exista fotografii la Allianz. Proprietarul a folosit de la masina initiala numai actele, iar autoturismul de teren a fost inlocuit cu altul identic. La o verificare mai atenta se constata si complicitatea brokerului: fotografia sasiului este realizata `in ceata`, astfel incat sa nu se vada clar seria. Daca proprietarul ar fi vrut sa vanda masina nu ar fi reusit, asa ca a preferat sa o declare furata. Cand a fost luat la intrebari de politisti si de catre reprezentantii societatii, s-a contrazis in declaratii. Iese la iveala procura pentru radiere, dar emisa pentru masina initiala. In plus, kilometrajul declarat la furt era jumatate fata de cat inregistrase masina initiala, avariata (dovada fotografiile existente la Allianz).

Al doilea job: detectiv part-time


In alte tari, daca ai asigurare si daca esti suspect de o inscenare de orice fel, companiile platesc detectivi care te urmaresc pentru a demonsta inselaciunea. In Romania, lucrurile stau altfel. Sefii companiilor spun ca nu exista detectivi specializati pe segmentul auto, asa ca isi `scolesc` propriii oameni. `Daca reprezentantul societatii de asigurare ar face expertiza foarte detaliat, ar descoperi incercarile de fraudare. Insa e foarte greu sa faci acest lucru pentru fiecare masina care este admisa in asigurare.

O expertiza dureaza, iar intr-un sezon, un agent poate sa aiba zeci de masini pe zi. Pe de alta parte, la admiterea in asigurare, un client se poate simti jignit daca e `puricat` de societate, poate renunta la polita, in favoarea altei societati`, spune Ion Moise, sef Serviciu daune auto, Generali SA. Un studiu aprofundat despre fraudele din asigurari a fost realizat de Stefan Rocz, inspector Daune Generali, Agentia Covasna.

Sursa:
www.baniinostri.ro

Articole Asigurarea Auto Casco »

Avantajele colaborarii cu un service auto partener cu societatile de asigurare

Reparatiile masinilor acoperite de polite RCA si CASCO efectuate de service-urile auto in...

Porsche Finance Group aniverseaza 15 ani pe piata din Romania

Porsche Finance Group (PFG) aniverseaza 15 ani de activitate in Romania. Cu aceasta ocazie, PFG a...

Clientii UNIQA pot plati primele de asigurare prin reteaua PayPoint

Incepand cu luna noiembrie, clientii UNIQA Asigurari pot plati sumele aferente politelor de...

GOTHAER lanseaza o platforma online dedicata vanzarii asigurarilor de garantie de participare la licitatie

Gothaer Asigurari Reasigurari a lansat prima platforma din Romania care permite clientilor sai sa...

LeasePlan Romania lanseaza platforma de CSR 'Sigur la drum'

LeasePlan Romania a lansat in luna decembrie platforma de responsabilitate sociala "Sigur la drum",...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor