Sistemul bonus-malus pentru politele de asigurare de raspundere civila auto (RCA) prin care vor fi inregistrate toate incidentele auto in care a fost implicat detinatorul unei polite, va fi lansat de la 1 ianuarie 2008, odata cu constatul amiabil, afirma reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).`Avem o propunere de modificare a legii asigurarilor care urmeaza sa fie adoptata de guvern prin ordonanta. Acum stabilim impreuna cu societatile de asigurari termenii formularului de constat amiabil`, a spus Angela Toncescu, presedintele CSA.
Constatul amiabil presupune neimplicarea politiei in cazul accidentelor auto fara victime (accidente usoare) si raportarea de catre asigurati a accidentelor direct la asiguratori. In sistem vor fi raportate doar accidentele usoare produse dupa 1 ianuarie 2008. O parte din companiile de asigurari ajusteaza acum pretul politelor RCA si CASCO in functie de profilul soferului (inclusiv numarul de accidente auto) pe baza declaratiilor acestuia. Dupa 1 ianuarie, asiguratorii vor putea vedea si `fisa` integrala cu accidentele in care a fost implicat viitorul client si vor ajusta pretul corespunzator.
`Sistemul bonus-malus si constatul amiabil merg impreuna, sunt legate`, a explicat Toncescu. Constatul amiabil a fost deja legiferat prin noul cod rutier aparut anul trecut, dar imediat asiguratorii au cerut si obtinut modificarea legii si amanarea intrarii in vigoare pentru ca au sustinut ca aplicarea acestuia fara bonus-malus ar fi permis fraudarea sistemului. Asiguratorii s-au temut ca soferii s-ar fi putut intelege intre ei si ar fi putut raporta o alta cauza a acidentului decat cea reala. Cu bonus-malus in functiune, clientii nu vor mai lua asupra lor false vinovatii, pentru ca stiu ca vor plati mai mult la politele urmatoare.
Sistemul bonus-malus va fi construit ca o extensie a actualei baze CEDAM - de inregistrare a politelor RCA si confruntare cu parcul auto national.
Proiectul CEDAM permite ca de la 1 august 2008, masinile romanesti sa mearga in UE fara verificarea la granita a politei RCA, care de la 1 ianuarie 2007 acopera si pietele externe.
Toncescu estimeaza ca in acest moment, peste 85% din masinile inregistrate detin asigurarea RCA.
`Incercam sa modificam norma la RCA astfel incat sa fie emise cat mai multe polite in sistem electronic, pentru ca cea mai mare problema acum sunt erorile de inregistrare`, spune Toncescu, care estimeaza ca in 2-3 ani toate politele RCA se vor vinde in acest sistem. Aceasta inseamna ca agentii si brokerii de asigurare nu vor mai putea vinde polite RCA fara o verificare prealabila a clientului in baza de date si fara o inregistare online.
Un articol de: Sorin Paslaru
Integral in Ziarul Financiar
Reparatiile masinilor acoperite de polite RCA si CASCO efectuate de service-urile auto in...
Porsche Finance Group (PFG) aniverseaza 15 ani de activitate in Romania. Cu aceasta ocazie, PFG a...
Incepand cu luna noiembrie, clientii UNIQA Asigurari pot plati sumele aferente politelor de...
Gothaer Asigurari Reasigurari a lansat prima platforma din Romania care permite clientilor sai sa...
LeasePlan Romania a lansat in luna decembrie platforma de responsabilitate sociala "Sigur la drum",...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...