Leasingul romanesc ramane axat pe auto


Data: 06.09.2006

Cu toate noutatile legislative impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR), subsidiarele bancilor sau companiile independente care ofera solutii financiare au reusit sa obtina rezultate foarte bune. Potrivit datelor aferente primului semestru, furnizate de Asociatia de Leasing si Servicii NeBancare (ALB), valoarea contractelor semnate a fost cu 100% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Primul semestru al acestui an a adus in portofoliu societatilor de leasing contracte de 810,5 milioane de euro, fata de doar 393 milioane de euro fata de aceeasi perioada a anului trecut. Membrii ALB au incheiat, pana la data de 30 iunie, 26.573 contracte de leasing.

Sectorul transporturilor se mentine lider in privinta finantarilor acordate de membrii ALB, acestea reprezentand 65%, adica 527 de milioane de euro, din totalul valorii contractelor semnate. Achizitionarea echipamentelor cu scop industrial au vizat 29% contracte, in valoare de 233,2 milioane de euro si doar 6% (50,3 milioane de euro) `a muscat`sectorul imobiliar.

Autoturismele detin o cota de piata de 56%, vehiculele comerciale grele 30%, vehiculele comerciale usoare 12%, si alte tipuri de vehicule au un procent de 2% din total.

Echipamentele industriale reprezinta o cota de 41% in domeniul constructiilor, fiind urmata de echipamente destinate procesarii metalului cu un total de 11% precum si alte echipamente destinate industriei alimentare (8%), IT (11%), industriei petrolului (4%), agriculturii (2%) si alte domenii (23%): biroticii, mobilei, echipament medical, imprimare si procesare, echipament chimic. Sectorul rezidential si al apartamentelor au fost cele mai solicitate in vederea finantarii din sectorul imobiliar, reprezentand 53%, in timp ce cladirile industriale si comerciale au un totalizat 45%, iar 3% din finantari au fost destinate spatiilor de birouri clasa A, B si C.

Clientii corporativi au atras cea mai mare parte (86%) din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (11%) si de sectorul public (3%).

In ceea ce priveste preferinta duratei contractelor de leasing, perioada cea mai des intalnita este de 3-4 ani (41%), urmata de cea de 2-3 ani (24%), 4-5 ani (18%), 1-2 ani (7%), peste 5 ani (7%) si de 1 an (3%).

Totalul pietei de leasing la sfarsitul primelor sase luni a fost de 1,37 miliarde euro, dupa valoarea activelor finantate, potrivit datelor furnizate de ALB.

Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 61,5 % din total, urmat de sectorul companiilor captive cu 24,8 % si de sectorul companiilor independente cu 13,7%. Ritmul de crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost de 45,59%. Membrii ALB estimeaza pentru 2006 un total al bunurilor finantate in sistem leasing de catre membrii acesteia de 1,6 miliarde euro. Estimarea volumului total la nivelul Romaniei pentru 2006 este de circa 2,5 miliarde de euro, reprezentand un ritm de crestere, fata de 2005, de 25%. Cat priveste principalele domenii de finantare, sectorul transporturilor este dominant, cu 75,9 % din total, urmat de echipamentele industriale cu 19,4 % si sectorul imobiliar cu 4,7%. Ritmul de crestere intre totalul pietei din 2005 si cel din 2006 in aceeasi perioada este de 45,59%.

Tendinta importurilor si vanzatrilor de autovehicule din ultima perioada ii determina pe reprezentantii ALB sa aprecieze ca `in cifre relative, leasingul, pe de o parte, va scadea pe segmentul auto, si, pe de alta parte, va creste pe segmentele echipament industrial si imobiliar`.

ALB, infiintata in anul 2004 reprezinta 18 de leasing subsidiare ale unor grupuri bancare si independente, precum: Afin Romania, Alpha Leasing, BRD Sogelease, BT Leasing, EFG Eurobank Leasing, Finans International Leasing, HVB Leasing, Immorent Romania, Italo-Romena Leasing, ING Lease, Motoractive Leasing, Piraeus Leasing, Raiffeisen Leasing, TBI Leasing, UniCredit Leasing si Volksbank Leasing.

Sursa: www.bloombiz.ro

Articole Asigurari Sanatate »

Omniasig asigura 2650 de militari din Fortele Aeriene ale Romaniei

Militarii din Fortele Aeriene ale Romaniei vor beneficia in urmatoarele 15 luni de asigurari emise...

Vesti bune pentru asigurarile private de sanatate

Odata cu adoptarea Noului Cod Fiscal, companiile au la indemana si asigurarile voluntare de...

Oportunitati pe piata asigurarilor de sanatate private din Romania

Piata de asigurarilor private de sanatate ar putea creste cu 20-25 la suta anual si va ajunge la...

Noul Cod de Procedura Fiscala propune cresterea sumei deductibile pentru asigurari de sanatate private la 800 Euro pe an

"De cel putin trei saptamani discutam in comisie Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala. Am...

ANAF amelioreaza "Spatiul Privat Virtual": decizia privind platile anticipate de sanatate poate fi obtinuta online

Adeverinta de venit, certificatul de atestare fiscala sau decizia privind contributiile anticipate...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor