CSSPP a aprobat ieri doua acte normative


Data: 30.03.2012

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a aprobat in sedinta din 29 martie doua acte normative:

Prima, se refera la modificarea si completarea Normei nr. 22/2009 privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare;

Si a doua, face referire la modificarea si completarea Normei nr. 11/2008 privind colectarea contributiilor individuale ale participantilor la fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare.

Noile prevederi referitoare la functionarea sistemului de pensii private introduse de modificarile legislatiei primare au condus si la modificarea legislatiei subsecvente.

Astfel, actul normativ pentru modificarea si completarea Normei nr. 22/2009 privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare raspunde necesitatilor de actualizare a legislatiei secundare specifice in vederea integrarii noii categorii de persoane asigurate, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, in sistemul de pensii administrate privat.

Noul act cadru de aderare la Pilonul II a fost completat cu informatii privind denumirea casei de pensii la care este inregistrat viitorul participant ca persoana asigurata in sistemul public de pensii. Odata cu intrarea in vigoare a normei, cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale vor putea semna noile acte de aderare, prima etapa in vederea dobandirii calitatii de participant in sistemul fondurilor de pensii administrate privat.

Procesul de aderare pentru persoanele carora li se aplica noile modificari incepe de la data de 1 mai 2012.

Actele de aderare incheiate pentru aceasta categorie de persoane anterior aprobarii noului act normativ nu vor putea fi validate de catre institutiile abilitate in acest sens.

Cel de-al doilea act normativ privind modificarea si completarea Normei nr. 11/2008 despre colectarea contributiilor individuale ale participantilor la fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare cuprinde cadrul de reglementare privind colectarea contributiilor individuale ale participantilor la fondurile de pensii administrate privat. Totodata, noul act normativ stabileste un mod unitar al procesului de colectare atat de catre Casa Nationala de Pensii Publice, cat si de catre casele de pensii sectoriale si evidentiaza clar atributiile institutiilor de evidenta si ale institutiei de colectare.

Odata cu adoptarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul public de pensii a fost incadrata o noua categorie de persoane asigurate, respectiv cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.

Mai mult, conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 98/2011 pentru modificarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor administrate privat, aceasta noua categorie de persoane a caror identitate nu constituie informatie clasificata potrivit legii si indeplineste conditiile de eligibilitate trebuie sa adere la un fond de pensii administrat privat.

De asemenea, OUG nr. 98/2011 include casele de pensii sectoriale in sistemul de pensii administrate privat, avand in vedere atributiile legale ale acestora privind evidenta asiguratilor din sistemul public de pensii. Astfel, casele de pensii sectoriale devin institutii de evidenta, similare Casei Nationale de Pensii Publice.

Aceste informatii sunt oferite printr-un comunicat de presa, de catre CSSPP.

Articole Asigurari Viata »

Ovidiu Racoveanu, director pentru asigurari de viata la Asirom

Ovidiu Racoveanu, fost membru in boardul Generali, a fost numit director de subscriere pe asigurari...

Aegon Romania, crestere cu 50% a primelor brute subscrise in primele 9 luni

Compania de asigurari de viata Aegon a inregistrat in primele noua luni ale acestui an un volum...

Togan, Aegon: 10% vanzari de polite prin brokeri pentru 2015

Aegon Romania a incheiat in toamna acestui an parteneriate cu peste 30 de brokeri de asigurare...

BROM si Garanta Asigurari premiaza clientii care incheie o asigurare de viata pentru copii

Banca Romaneasca si Garanta Asigurari ofera premii in bani clientilor care incheie o polita de...

Astra lanseaza asigurarea complexa a proprietarilor de animale de companie

Astra Asigurari a lansat asigurarea complexa de raspundere civila a proprietarilor de animale de...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor