Cat de veche trebuie sa fie masina ca sa nu o mai poti asigura


Data: 04.04.2011

Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea, mai ales daca nu ai bani sa-ti cumperi alta. Asa ca pentru a te bucura de masinuta in continuare, va trebui sa o asiguri, numai ca asiguratorii nu vand polite Casco pentru autoturime trecute de o anumita varsta. 

Spre exemplu, una dintre cele mai permisive companii, cand vine vorba de asigurarea automobilului vechi, este Omniasig. In cazul acestui jucator, vechimea maxima acceptata pentru asigurarea Casco este de 12 ani, exceptand cazul reinnoirilor, dupa cum ne-au mentionat oficialii Omniasig.

Pentru a avea o asigurare, chiar daca masina nu mai este la primele ei tinereti, trebuie sa fie in buna stare de functionare si sa corespunda la inspectia de risc: sa nu prezinte lipsuri, lovituri, avarii, zgarieturi, sa existe corespondenta intre datele de identificare inscrise in cartea de identitate a autovehiculului (nr. identificare si de inmatriculare) cu cele de pe autovehicul. 

Dupa calculele efectuate de Omniasig, la cererea Ziare.com, daca luam drept exemplu un autoturism Volkswagen Passat cu o vechime de 12 ani si se estimeaza ca suma asigurata este de 4.900 de euro, prima de asigurare pentru aceasta va fi de 265 de euro. Riscurile asigurate sunt avarii si furt. Tariful mai sus mentionat include si o fransiza pentru daune partiale de 100 euro/eveniment. Compania avertizeaza ca masinile inmatriculate in strainatate pot fi asigurate doar pentru riscul de avarii.

Sub aripile leului - doar pana la 10 ani

La Generali Asigurari, vechimea maxima pe care o masina asigurata o poate avea este de 10 ani, daca este vorba de reinnoirea - cu continuitate - a unei asigurari Casco anterioare. "Peste aceasta \'varsta\', pretul asigurarii Casco devine prohibitiv, daca il raportam la valoarea comerciala, de piata, a autoturismului si, in consecinta, proprietarul nu poate avea un motiv real in a plati un pret al asigurarii Casco foarte mare, pentru o suma asigurata redusa", ne-a declarat Radu Ionescu, sef Serviciu Asigurari Auto Generali Asigurari.

Aceasta situatie (prima mare, raportata la suma asigurata) se explica prin faptul ca, la despagubire, se aplica principiul "nou per vechi", respectiv in locul pieselor si subansamblelor avariate, care trebuie inlocuite, sunt montate piese noi si nu uzate, asa cum erau cele avariate. In consecinta, pretul reparatiei unui vehicul de doi ani si al unuia de 7 ani, de exemplu, este acelasi.

"Deci, in cazul a aproximativ 97% din daune, procent reprezentat de daunele partiale, asiguratorul are de platit cam aceeasi suma, atat pentru un vehicul accidentat nou, cat si pentru unul de 10 ani, daca avariile sunt identice", ne-a mai spus Radu Ionescu.

In mod curent, o asigurare Casco Complet pentru un autoturism de 10 ani, acoperind riscurile de avarii accidentale, incendiu, furt total si partial, evenimente socio-politice (inclusiv vandalism) si evenimente naturale, poate avea un pret anual cuprins intre 15-25% din valoarea autovehiculului (suma asigurata), aceasta depinzand de toate criteriile enumerate mai sus.

"Totodata, asiguratii proprietari ai unor autoturisme cu vechimi de peste 6 ani pot opta, la incheierea asigurarii, pentru produsul Casco ECO. Daca se accepta anumite conditii, pretul poate scadea cu pana la 30% fata de varianta de asigurare Casco standard", ne-a mai spus oficialul Generali Asigurari.

Allianz are un Casco mai special

Casco Acces este o asigurare cu un pret avantajos, care iti ofera posibilitatea de a alege intre doua acoperiri. Poti opta pentru acest produs daca masina are o vechime cuprinsa intre 4 si 8 ani sau daca este una din urmatoarele marci: Dacia Logan, Renault Clio, Renault Megane, Ford Fiesta, Ford Focus, Volkswagen Polo, Volkswagen Golf, Opel Corsa, Opel Astra, Skoda Fabia sau Skoda Octavia.

In general, o singura categorie de masini poate fi asigurata daca este mai veche decat este admis de companie. Aici este vorba de masinile "de epoca". Pentru aceste autovehicule, criteriile de evaluare se inverseaza cumva (cu cat sunt mai vechi si mai rare, valoarea lor de piata creste, daca sunt bine intretinute). Vehiculele obisnuite sunt bunuri cu viteza de depreciere fizica si morala rapide, proiectate in general pentru o perioada de exploatare normala si fara mari investitii in repararea lor de maximum 10 ani.

Sursa: Ziare.com

Articole Ghiduri Asigurari »

Studiu: Femeile sunt un segment insuficient explorat in asigurari

Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...

Cum cumperi rapid o polita de asigurare a locuintei?

Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...

Ce ii preocupa pe asiguratori?

Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...

Cum sa-ti asiguri locuinta cu 50 de bani pe zi

Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...

Atentie la politele de asigurare! Ce trebuie sa stii inainte sa semnezi

Multi romani s-au plans ca banii pe care i-au investit prin contributii lunare, intr-o polita de...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor