Arbitrul pensiilor private a aprobat, marti, normele privind taxele de autorizare, avizare si administrare in sistemul pensiilor obligatorii (pilon II) si facultative (pilon III), care au fost lansate spre dezbatere publica pe 7 februarie, potrivit datelor CSSPP.
Tot in sedinta de marti, arbitrul pensiilor private a mai aprobat norma privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale de catre entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de CSSPP pentru 2007, lansata spre dezbarere publica pe 23 ianuarie. Administratorii de pe pilonul II platesc o taxa de 300.000 lei pentru autorizarea de administrare
Potrivit normei cu privire la taxele pentru entitatile de pe pilonul II, fondatorii de societati de pensii trebuie sa plateasca aceeasi suma ca in cazul entitatilor de pensii facultative, adica 80.000 lei pentru autorizare de constituire.
De asemenea, administratorii vor achita pentru autorizatia de administrare suma de 300.000 lei, iar pentru autorizarea prospectului de schema de pensii obligatorii suma de 30.000 lei, care se plateste si pentru autorizarea fondului de pensii. Norma mai prevede ca avizarea unui agent de marketing persoana fizica necesita o taxa de 50 lei.
Potrivit actului normativ, companiile vor plati o taxa de functionare lunara de 0,25% din valoare contributiilor brute incasate de administrator, suportata de acestea din comisionul de administrare dedus din contributiile platite. Companiile care administreaza fondurile de pe pilonul II trebuie sa plateasca catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru administrare, lunar, 0,005% din valoarea activului net al fondului de pensii obligatorii, suportata de administrator din comisionul de administrare si dedus din activul net total al fondului de pensii obligatorii.
Societatile care doresc sa administreze fonduri de pensii facultative (pilonul III) vor plati o taxa de autorizare de 150.000 lei catre arbitrul pensiilor private
Fondatorii de societati de pensii facultative (pilon III) vor plati o taxa de 80.000 lei pentru autorizare de constituire. In schimb, societatile de pensii, cele de administrare a investitiilor si firmele de asigurari vor achita 150.000 lei pentru autorizare de administrare.
Taxele pe care ar trebui sa le plateasca administratorii de fonduri de pensii facultative sunt cuprinse intre 25 lei (pentru avizarea agentilor de marketing) si 12.000 lei pentru autorizarea prospectului de schema de pensii facultative. Norma mai prevede ca administratorii sa achite o taxa de administrare lunara de 0,50% din valoare contributiilor brute incasate de administrator, suportata de acesta din comisionul de administrare dedus din contributiile platite.
Companiile care administreaza fondurile de pe pilonul III ar trebui sa plateasca arbitrului pensiilor private pentru administrare, lunar, 0,02% din valoarea activului net al fondului de pensii facultative, suportata de administrator din comisionul de administrare si dedusa din activul net total al fondului de pensii facultative.
Sursa: NewsIn
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...